Rajnai rizlingek vakon

Résztvevők_Tíz fős lelkes baráti társaság.

Helyszín_a Zwack Dandár utcai kóstolóterme.

Rajnai rizling_a világ legelterjedtebb szőlőfajtája.

Kell-e ennél több egy hétköznapokból kiragadó, felemelő estéhez?

Nagy várakozás előzte meg a kóstolót, egyrészt, mert egész nyáron nem kóstoltunk közösen, másrészt egy jó rajnaitól minden borőrültnek könnybe lábad a szeme. Az est fényét a nem mindennapi helyszín emelte (ezúton is köszönet az illetékes kóstolótársunknak), valamint két borászat képviselői: a Hegyi-Kaló pincészettől Kaló Júlia és Hegyi Ádám, valamint a Variszkusz pincészet borásza: Bácsi Zoltán. Összesen 16 vakon kóstolt tétel gyűlt össze, amikhez egy elzászi Crémant és egy murci segítségét hívtuk a száj pH értékének ideális beállításához.

Wolfberger Crémant d’Alsace

Petrolosság és citrusok vezetik illatban. A korty krémes és hosszú, közepes testtel. Rétegzett, jó ivású crémant. 5p+

Hegyi-Kaló rajnai rizling murci 2017

Egy kis játék, az éppen erjedő idei rajnaival próbáltunk továbbhangolódni. Rengeteg gyümölcsöt, teltséget és a gazdagságot mutat, nem is csoda, héjon ázott pár napot. A korty végén pici kesernye. Csupa izgalom. Tudatosan több murcit kellene kóstolni…

Skrabski 2016

Hűvös illat, finom kövességgel. Az első korty krétás és körtés egyszerre. Másodjára viszont a sok sav kilóg és gyomorig hatol, kicsit éretlen az összkép, a tetemes maradékcukor pedig próbál elbánni az érces almasavakkal. Kicsit disszonáns most, de vannak kvalitásai is. 5p

IKON 2016

Éretlen nyári alma illat, kénességgel kísérve. Az íz neutrálisabb mint az előző. Kevesebb savval operál, de még mindig – rajnais mércével is – sok. Ennek ellenére a savak milyensége a bántóbb. Érett bor, de az orrba vágós illat miatt inkább széttartónak nevezném. 4p+

Variszkusz 2015

Finoman krémes tejszínes illat. Hűs vízpartot idéz. A kortyban sok cukor, sok sav és finom kesernye egyenlő arányban, katonásan egymás mellett. Gyümölcseiben érett alma, fehérhúsú barackkal. A korty vége kicsit elnehezedik, némi vitalitás jót tenne neki. A lecsengés közepesen hosszú. A jobbak között végzett, a két harmadik helyezett egyike. 6p

Villa Sandahl Gold Standard 2013

Az este egyik favoritja. Illatában már fejlett, kicsi autólízises jegyeket is felidéz. A korty krémes és hibátlan szerkezetű. A vulkanikus gyökereket sem illatban, sem ízben le se tudná tagadni, de szép arányokkal jelenik meg a változatos fehér-húsú gyümölcsök mellett. Kicsit bosszantó tapadós cseresség rontja el a korty végét, de még így is a társaság többsége a legjobbnak ítélte. 7p-

Losonczi 2014

Bombasztikusan petrolos és kevés barackot is mutat. A korty izgalommentes és lyukas a közepe, ezen a meglepően kevés sav sem segít. A cukor is érezhetően eddig a legkevesebb a sorban. Nem túl kedves bor, nem épp a kezdő kóstolók bora. Kicsit nyers, volt aki fáradságot emlegetett. 4p

Németh Pince 2010

A másik győztes, amelyet már korábban többször is megénekeltem.

https://borbirosag.wordpress.com/2017/01/08/ujevkoszonto-nemeth-pince-badacsonyi-rajnai-rizling-2010/

https://borbirosag.wordpress.com/2017/09/20/emlekezetes-nyari-egyveleg-es-a-borbirosag_blog-insta-oldal/

Most sem volt rosszabb formában, mint a korábbiakban. Arany színe mellett, édesgyökérrel és édesfűszerekkel indítja az illatot. Barack, némi botritiszes kései szüretes gyümölcskavalkád jellemzi a kortyot, ami hosszú és arányos. Mindene a helyén. Most kicsit  talán a hordó és a botritiszes jelleg jobban szemet (vagy épp orrot?) szúrt, mint máskor. 6p+

Variszkusz 2013

Édes és ismét nagyon petrolos, ugyanakkor fiatalnak tűnő illat. Nagyon intenzív orrban, már szinte túlzóan. A kortyban a határozott szerkezetű savasság és cukor egészen külön érezhető. Ha már a 2015-ös kistestvérnél a katonás jelzőt használtam, akkor ebben a borban az íz és az illat még katonásabban még csontvázszerűbben áll össze. A díszítettséget hiányoltuk, de összességében szerettük. 5p

Kislaki 2015

Illatában főképp barackos és kevés palackérettséget is mutat. A korty viszont nem nyerte el senki tetszését. Túlzóan korai szüretet sejtet, mert zöldszőlős, verjus-s ízek voltak a dominánsak. Értelmezhetetlen, nem pontoztam.

St. Andrea 2016

Kicsit illós, főleg fehér-húsúakkal operál illatban. Többen tippeltünk osztrák vagy német borra. “Csalós” tétel. Egyszerre érett és nyers ízeket is mutat, miközben kesernyés, cseres, a gyümölcsök pedig hol kompótosak, hol zöldszőlősnek érződnek. Többmenetes szüretre tippeltünk, nagy különbségekkel. Sehol sem bántó, de nincs összhangban önmagával. 5p

Jordan 2016

Füstös, enyhén büdös, kénköves illat. Sok sav, kevés cukor, egyedi arányvilágú szerkezet jellemzi. Ahogy szellőzött egyre barátságosabb lett. Nem egy könnyen értelmezhető bor, eléggé különc volt a sorban, de volt aki pont ezért szerette. Egyéniség a többi között, de én pont azokhoz tartoztam, akiknek nem volt a zsánere. Ennek ellenére legalább 6p az erényei jutalma és az osztott harmadik hely.

Káli kövek 2016

Rendkívül rendezetlen illat és konkrétan savanyú a korty. Valami történhetett a palackkal, mert állítólag nem ilyen szokott lenni. Most nem tudjuk meg milyen valójában, ezért inkább nem pontoztam.

J.B. Becker kabinett 2006

A legidősebb a sorban. Doh és masszív lábszag az illatban, ezt már nehéz palackbukénak nevezni. Éretlen ananász ízzel kísérve. Kicsit többet vártunk egy Rheingau rizlingtől, nem pontoztuk.

Bott Frigyes 2015

Ez a bor is már sokat látott ismerősöm kezd lenni. Kicsi büdivel indul, a korty elegáns, sima és hosszú. Édeskés érzet és pici cseresség jellemzi még. Szomorúan konstatáltam, hogy egyre gyorsabban öregedik, az igazi szépsége fiatalabb formájában a dinamizmus volt, amelyet kezd elveszíteni. Hibátlan, de ugyanakkor kicsit izgalommentes is. 5p+

Katona 2014

Szalmás, neutrálisabb illat. Viaszos és savanyú korty. Sima és egyszerű rizling, nem tudott sok újat felmutatni a sorban. 4p

Kislaki 2016

Befutott a fiatalabb Légli Géza rizling is. Itt az illat nem remekelt, savanyú káposzta, majd jól kiszellőztetve trópusiasabb világot lehet keresve felfedezni. Némi sósság és gyógyszeresség érezhető a kortyban. Érdekes, mint sem finom volt. 4p

Domane Wachau Smaragd 2016

Még nem láttam korábban ilyen Domane Wachau címkét, talán ez az új design? Sajnos nem tudtam kideríteni a szokásostól eltérő címke okát. Smaragd jelzés alapján valami nagy durranást vártunk a sor végére, de a tűzijáték elmaradt. Édes, fűszeres és főleg körtés illat. A korty jól kitöltött, közepesen hosszú, sima ízvilágú. Jó bor, tetszett is, de nem brillírozott. 5p+

A sor végén vendéglátónk kedveskedett két Dobogó borral, megkóstoltuk a 2014-es furmintot, amely a rizling sor végére illesztve szinte testesnek hatott, emellett érezhetően magas almasav tartalommal. Finoman birses, mézes korty, 5p. A legutolsó tétel a Dobogó pince Mylitta 2012 kései szüret volt. Finoman édes, fineszes, passiógyümölccsel és aszalt kajszival. Igazán szeretem a melegebb évjáratú tokaji édesek kedvességét és kimért eleganciáját…6p

Ugyan a kóstolásra szánt idő jócskán eljárt felettünk, még négy vakmerő társammal megszemléztük az Unicum lepárlót egy rövidke túra keretében, ahol első kézből kóstolhattuk a még hordóban vagy szűrés előtt álló tételeket. A Riserva ismét bizonyított,  de a hordóból kóstolt Unicum Szilva volt talán a legszebb.

Köszönet a lehetőségért és a szép környezetért a házigazdánknak!

Advertisements
This entry was posted in fehér, fehér prémium, nemzetközi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s