Gál Titi Kadarka 2015 és 2016 egymás mellett

A BT Lánchíd-ban éppen egymást váltják az évjáratok, de szerencsére a kifutó 2015-ből is lehetett venni – ráadásul kedvezményesen. Kaptam az alkalmon, mivel a 2015-ös évjáratért rajongtam, másrészt izgatott, hogy egyszeri diadala volt-e a fajta felett Gál Titinek vagy meg tudja ismételni.

Bizonyára az évjáratbeli különbségekről a borász és egész Eger tudna mesélni, de fogyasztóként akár már az alkohol szembetűnő lehet: 2015-ből 13%, 2016-ból már csak 11,5%. Némileg felidézve a tavalyi év esőzéseit, azt várnám, hogy az újabb évjárat magasabb savakat hoz, emellett némi éretlenséget is.

Kezdem 2015-el, amit már korábban is megénekeltem: https://borbirosag.wordpress.com/2016/08/30/tuzrol-pattant-gal-tibor-kadarka-2015/

Illatában maradt a kicsi illó, de hamar jön az obligát definiálhatatlan kadarkás fűszeresség, aszalt piros bogyósokkal és mára már kevesebb frissességgel. Ízében telt és van mondanivalója, de az alkohol picit billenti, a kortyot elnehezíti. Számomra a szerethető magyar kadarka megtestesítője. Kezdek beletörődni, az évjáratokat ismerve a kadarka mezőnyt az jellemzi, hogy ha beérik, akkor az alkohol felszökik, de legalább van benne részletgazdagság. Továbbra is szeretem ezt a bort és annak ellenére, hogy mondhatni tiszavirág életű vörösbor létére, a primőr jegyeket kicsit korán hagyta maga mögött. Most úgy 5p-ra adnám.

2016: Elsőre furcsán ragasztós, éretlen illat, virágosságot is lehetne emlegetni, de leginkább gyerekrágó vezeti. Ízében kevés, de tapadós tannin, némi frissítő savasság, de a kellemetlen zöldpaprika íz is megjelenik. Felidézi Heimannék 2016-os kadarkáját, ami hasonlóan vékonynak és éretlennek hatott a kadarka kóstólón,

https://borbirosag.wordpress.com/2017/06/06/messze-meg-a-boldogsag-magyar-kadarka-es-pinot-noir-sor-vakon/

de legalább nem voltak oda műboros jegyei. Nálam most Titié az ihatóság határán volt, nem tudom mi okozta ezt a végeredményt pontosan. Legfeljebb 4p, az is jóindulattal és savanyú szájíz. Másnap javult némileg illatában, de a nyers ízvilágot nem tudta leküzdeni.

This entry was posted in vörös. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.