Bemutatkozás / Introduction

A honlap célja a kóstolt borok szakszerű értékelése egy borkedvelő építész szemszögéből. A bornaplóként vezetett honlap inkább a magyar borok után érdeklődőknek ajánlott, megismerkedve a piacon megvásárolható tételekkel – és azok minőségével. Minden olvasót szeretettel köszöntök és a hozzászólásokat valamint kérdéseket szeretettel várom.

Deák Varga Péter                                                                                                           szerkesztő

The essence of the website to introduce the tasted wines professionally by the viewpoint of an enthusiastic architect engineer. Being written like a wine diary, the site is recommended to every interested people in the hungarian wines. I greet every visitor and i heartily wait for any posts and questions.

Peter Deak Varga                                                                                                                    editor

 

Gondolatok a magyar borról (2014. 05. 27.) 

Deák Varga Péter okleveles építészmérnök vagyok. Bemutatkozás és rövid életrajzi beszámoló helyett,  megosztanám pár élményem és gondolatom a magyar borról.

Egykor felejthetetlen nyelvtanárom mondta angol-magyar két-tannyelvű gimnáziumi évem megkezdésekor: ,,-..majd amikor már annyira jól beszéltek angolul, megértitek a következő mondat értelmét: Megtörik a jég.”  Idővel valóban ráéreztünk mire gondol és sikeresen eljutottunk olyan nyelvtudásra, tanulságos hasonlattal élve, hogy egyszer csak megértettük az angol vicceket! Valahogy így történt ezzel a borral is. Korábban is ittam már jó borokat, de egyik sem volt olyan, hogy visszaemlékeztem volna rá vagy igazán maradandó élményt nyújtott volna. Kellett egy, hogy átszakadjon egy “gát”, ami után ízlelve és kóstolva, áhítattal vallatom a magyar borokat. Természetesen ez olykor nagy türelmet és megértést kíván hozzátartozóimtól ezen szenvedélyemet illetően.

A magyar borhoz most még nagyot kell álmodni. Kicsi végcélok csak apró sikerekhez vezethetnek. Szeretném, ha a magyar bor olyan elismertséget szerezne nemzetközi szinten, amilyet valóban megérdemel. A bor szeretete nem csak az ital, hanem a szőlő, a munka és szülőföldünk szeretete is. Aki nem tiszteli az utóbbiakat, hogyan tudja értékelni a bort?

Véleményem szerint a magyar bor olyan, mint egy csiszolatlan gyémánt. Hogyan jutunk el a gyémánt megcsiszolásáig? Munkával és verítékkel, amit magyar tudás és szorgalom hoz létre és olyan emberek révén, akik a borissza világban az élvonalhoz tartoznak. Bízom benne, hogy egyszer majd tanult szakmám hátrahagyva – nem csak bornaplót vezetve – ilyen szakember leszek én is.

 

Budapest, 2014. 05. 27.    

 

                                                                                          Deák Varga Péter

1 Response to Bemutatkozás / Introduction

  1. Sauska Andrea says:

    Kedves Deák Varga Péter, köszönjük a Sauska borokról szóló friss posztot és a remek, tartalmas kóstolási jegyzeteket! A portugieserrel kapcsolatban: valóban valami történhetett, mi is megnézzük újra a tételt. Nagyon sajnáljuk. Ha van kedve még újra próbálkozni, irjon nekünk. Üdvözlettel a villányi Sauska-csapat

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.