BORkorcsolya / Snacks

Szerkesztő: Komsa Réka

6. Füge, cékla, alma

…avagy együk azt, aminek szezonja van!

DSC_0378

Mikor terem a brokkoli? Hányszor érik a füge? Miért drágább nyáron a narancs? Manapság mindent lehet kapni minden évszakban, a gyermek pedig ha nem látott kertet életében és nem figyelt az iskolában, bizony nem tudja, hogy mikor mi terem. Ez pedig fontos, ugyanis mindennek megvan a maga ideje. Az ember okosan kitalálta, hogyan lehet télen is paradicsomot termelni, de a világ rendjének mégsem képezi valós részét a téli paradicsom. Ennél fogva nem is olyan finom…

Az ősz és a tél nem a saláta ideje. De a salátázásról mégsem kell lemondani egy ideig, legalábbis addig, amíg a céklának levele van. Remek alapanyag salátának, almával és fügével keverve hűvös, őszi esték nyáridéző vacsorája lehet. Olíva olajjal, balzsamecet krémmel…DSC_0406

Fig, red beet, apple

…or let’s eat, what grows in the season

When does the broccoli grow? How many times in an year does the fig get mature? Why the orange is more expensive in the summer? Nowadays you can buy everything in any season, and the children who haven’t seen a garden yet, and haven’t payed attention in the classes, simply doesn’t know when the fruits and vegetables grows. But this is important, becaurse everything has it’s own time. Nevertheless people were clever and invented how to grow tomatoes in the winter, but the winter tomatoes somehow doesn’t fit in the rule of the nature. That’s why they are not even that delicious…

Autumn and winter time are not the time for green salads. But we don’t have to renounce to salads as long as the red beet has it’s leaves. Mixing with apples and figs, they are wonderful and delicious materials for summer-like dinners of the cold autumn evenings. With olive oil and vinegar cream.

2015.10.26.

5. Levendulaszörp ( kb. 7 liter)/Lavender juice (around 7 litres)

3

6-7 csésze levendulavirág ( friss vagy szárított)

5 liter víz

10 csapott kiskanál borkősav

2 citrom leve

1 mokkás kanál szalicil ½ kupicában feloldva

2,5 kg cukor

Tavaly igen finom levendulaszörpöt volt szerencsém megkóstolni, azóta több recepttel kísérleteztünk, de valahogy egyik sem volt az igazi. Az idei próbálkozások után sikerült olyan eredményt elérni, amely kedvünkre vált. Bár a levendulaszezon már lejárt, ha akad otthon szárított virág, érdemes kipróbálni a receptet.  Ennek hiányában jövő nyáron ajánlom időben elővenni!

Nyáridéző íz és megdöbbentő szín! Szeretettel.

A borkősavat feloldjuk a vízben. A levendulavirágot 24 órát áztatjuk benne, majd leszűrjük a levet. Ehhez adjuk a szalicilt fél kupica pálinkában feloldva, a cukrot és a citrom levét. Lassú kevergetés mellett feloldjuk a cukrot. Üvegekbe öntjük, majd ízlés szerint vízzel oldva, mentalevéllel, további hozzáadott citrommal fogyasszuk.

2

We have tasted a lavender syrup last year, it was so good, ever since we are trying to figure out the recipe. After a lot of shoots, finally we reached a result what we like, love and love again. Although the lavender season is over for this year, you can try the recipe with dry flowers. The taste and the shocking color brings back the warm summer nights, serve it with lemon slices and mint.

6-7 normal size cup with full of lavender flowers

5 l water

10 tea spoons of tartaric acid

2 lemon’s juice

1 coffee spoon of salicylic

2 cl alcohol

2,5 kg sugar

Mix the water with the tartaric acid and macerate the flowers in it for 24 hours. Pour off the violet-pink colored juice, add the sugar, the lemon juice and salicylic, which has previously dissolved already in 2 cl of alcohol. The syrup will have a shocking pink color and a wonderful, fresh taste.

Serve with water to taste. Enjoy!

2015.08.25

4. Grillezett mozzarella zöldségekkel/Grilled mozzarella with vegetables

1

1 cékla

1 sárgarépa

1 körte

2 sárga krumpli

Földimogyoró

Vaj

Mozzarella

Snidling

balzsamecet

méz

olivaolaj

A cékla egy negyedét felkockázzuk, balzsamecetes, olívaolajos, sós vízben, mézzel meglocsolva 30 percet áztatjuk. A maradék céklát nagyobb darabokra vágva sózzuk, egy kis diónyi vajjal alufóliába tesszük. Hasonlóképpen a sárgarépát is becsomagoljuk és a sütőben, 200 fokon 10 percig sütjük.

A krumplit négybe vágjuk, durva sóval sózzuk, vajat kockázunk rá és tepsiben, alufóliába göngyölve a sütőbe tesszük. Ha megpuhult, az fóliacsomagolást eltávolítjuk a tetejéről, mellé tesszük a mozzarellát és a mogyorót és 15 percig grillezzük.

Az áztatott céklát leszűrjük, friss kockázott körtét adunk hozzá.

Snidlinggel, balzsamecettel tálaljuk.

1 red beet

Carrots

Yellow potatoes

Pear

Peanuts

Butter

Olive oil

Vinegar

Salt

honey

chives

Cut one quarter of the red beet on cubes, and marinate is for 30 minutes in water/ olive oil/ vinegar salt/ honey combo. The other part cut on bigger slices, add salt and a little butter, and warp it in tinfoil. After doing the same with the carrots, put them into the oven, 200 degrees for 10 minutes.

Cut the potatoes in four, put them in tinfoil, add coarse-grained salt and butter, and put them in the oven until it will be baked. After they are soft, remove the tinfoil from the top, put beneath the mozzarella and the peanuts, and grill it 15 more minutes, until the potatoes gets golden brown.

Pour off the crude red beet and add some pear to it.

Serve all together with chives and vinegar. Enjoy!

2015.08.25

3. Káposztás pogácsa

DSC_1130

Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 g friss élesztő, 2 dl tej, 1 teáskanál cukor, 3 tojás, 1db kis pohár tejföl, 1 dl fehér bor, 30 dkg disznózsír, 1 közepes fej káposzta,           1 evőkanál disznózsír, só, bors

A káposztát reszeljük apróra, sózzuk meg és hagyjuk fél órát állni. Miután levet eresztett, kézzel csavarjuk ki és a borral felöntve egy kanál zsíron pároljuk puhára. Jól borsozzuk meg és hagyjuk kihűlni.

Az élesztőt futtassuk fel a tejjel és a cukorral. A 30 dkg zsírt morzsoljuk el a liszttel, adjunk hozzá két tojást, a tejfölt és egy kávés kanál sót. Nyújtsuk kb. fél cm vastagra és kenjük meg a káposztával. Hajtsuk négybe, majd fél óra pihentetés után újra nyújtsuk ki. Ha a tészta túl lágy ( a káposzta levétől függően) adjunk hozzá még annyi lisztet, amennyit felvesz. Szaggassunk pogácsákat, a tetejüket kenjük meg tojással és 180°C -ra előmelegített sütőben aranybarnára süssük. Fogyasszák jóízűen!

2014.12.14.

2. Nyáridéző olivás tésztarúd

1

 Remek kísérője hűvös, őszi esték vörösboros kóstolóinak.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 g élesztő kevés cukros vízben felszaporítva, 3 dl víz, 1 kiskanál só, olíva olaj, fekete olíva bogyó

Az élesztőt felfuttatjuk, majd a szitált, sóval összekevert liszthez adjuk. A vízzel és 3-4 evőkanál olíva olajjal pizza tészta állagú masszát dagasztunk. 45 percet kelni hagyjuk.

Ha megkelt, kézzel úgy fél centiméter vastagra nyújtogatjuk. A tetejét sózzuk, olíva olajjal kenjük. Négy centiméter széles sávokat vágunk, a közepébe felsorakoztatjuk az olíva bogyókat és tepsi hosszú rudakat sirítünk. 180°C fokra előmelegített sütőben 20-25 percet sütjük. Ha megsült, a látványosabb tálalás érdekében, a rudakat a bogyóknál vágjuk fel.

Tipp: Lehetőség szerint válasszunk zamatosabb olíva olajat, a tészta nagyon szépen visszaadja az ízét. A szupermarketekben kapható olajjal szemben javaslom a pomázi ‘Igazioliva’ családi vállalkozás által árusított, lényegesen jobb ár-érték arányú olajakat. Vásárlás előtt érdemes kóstolni. http://igazioliva.hu/ 🙂

2014.11.23.

Manapság sok helyen lehet igazán jó kenyeret kapni, de a meleg kenyér illatát nem mérik egy boltban sem. A BORkorcsolya rovatot ezzel a mindennapi recepttel szeretném indítani, bizonyítva azt, hogy akár önmagában is, a legnemesebb étkek közé tartozik.

1. Krumplis kenyér mézes-balzsamecetes olívaolajjal

DSC_1366

Hozzávalók:

2 kg liszt, 1 kocka élesztő, egy mokkás kanál cukor,  egy csapott evőkanál só, 9 dl víz(+ kb. fél dl az élesztőhöz), 2 közepes krumpli.

Az élesztőt futtassuk fel langyos cukros vízben. Idő közben szitáljuk le a lisztet, csomómentesre, a két krumplit pedig főzzük meg héjában. A megfőtt, megtisztított krumplit reszeljük le.

A liszt negyedét, a krumplit és a felfutott élesztőt keverjük csomómentesre, ha szükséges adjunk hozzá még vizet, amíg olyan lesz, mint egy nagyon sűrű palacsinta tészta. Hagyjuk 30 percet melegben pihenni. Ez után adjuk hozzá a maradék lisztet és a vízben elkevert sót. Addig dagasszuk, amíg el nem válik az edény oldalától és a kezünktől ( ha ez utóbbi bizonytalanságba kerget, íme egy konkrétabb útmutató a régiektől, a dagasztási időre vonatkozóan : tegyünk  a tésztába 3-5 búzaszemet, és addig dagasszuk, amíg meg nem találjuk mindet! Ahogy a nagymamák mondanák: ’… megérzi azt a kezed, gyermekem!’ ). Melegben hagyjuk kelni kb. egy órát.

Kemence híján melegítsük elő a sütőt 230°C-ra. A megkelt kenyértésztát tetszés szerint válasszuk kisebb darabokra és helyezzük egy meglisztezett tepsire a sütőbe. Öt perc sütés után változtassuk a sütő hőfokát 180°C-ra és attól függően, hogy milyen vastag héjat szeretnénk, süssük a kenyereket egy-másfél órát. Miután megsült a kenyér, pihentessük vászon ruhába göngyölve kb. 30 percet.

Megjegyzés: Otthoni elkészítésre, normál sütő esetén fél adag ( 1 kg) javasolt.

Dresszing

Egy kis kanál akácmézet keverjünk el fél kupica balzsamecetben. Egy tányérba öntsünk olívaolajat, sózzuk meg, majd csepegtessük bele az balzsamecetes keveréket. Remek kiegészítő a friss kenyérhez.

Jó étvágyat, szeretettel!

2014.10.24.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.