Újévköszöntő: Németh Pince Badacsonyi Rajnai Rizling 2010

nemethrajnai

Az óévet búcsúztatva és az újévet köszöntve, igazi csemegének bizonyult a badacsonyi Németh Pince bora. Az alábbi cikk hatására, bár csak átutazóban voltam a Balaton északi részén a nyáron, véteknek éreztem volna nem megállni a pincészetnél.

http://borrajongo.blog.hu/2016/01/21/nemeth_pince_badacsonyi_rajnai_rizling

Valódi kézművesség a szó szoros értelmében, annak ellenére, hogy a kifejezés egyre jobban elcsépelt. A pincészetnél még a címkézést kiváltó feliratozás is kézzel készül. Hagyományos borkészítési elvek mentén készülnek a borok mindössze két hektáron. Fahordós érlelést kapnak a nedűk kivétel nélkül. A körülbelül 20(!) különböző tétel közül, az egyetlen megvásárolható rajnai rizling a 2010-es volt ottlétemkor. Felmerülhet a kérdés, hogy egy 2010-es magyar rajnai mit tudhat bő 6 évesen, de kóstolva a 2010-es bombasztikusan friss kéknyelűt korábban, nem voltak kétségeim, sőt… szinte aggódtam, hogy fiatalon bontom fel a palackot.

Pici technokolos illóval kezd, de hamar kiszellőzi. Krémes, hordó-vaníliás illat, ami aranyalmás, érett barackos és halvány petrolos bukéval egészül ki. Finom oxidációs jelleg, lágy és mély egyszerre. A hordós jegyek határozott keretbe foglalják a közepesnél több és szépen lekerekedett savasságot, amelyek összességében érett nagyboros jelleget kölcsönöznek. A korty telt és némi cukor érezhetően kerekíti. Ízes, édesfűszeres, kellően hosszú és citrusos. Haraphatóan ásványos, köves lecsengés. Nagy energiájú, jó arányokkal bíró bor, remek érettségben és megkockáztatom, hogy csúcson jár, de pár évet is simán bírna még. 7p és nevetséges 2000Ft-ba került helyben…Best buy

This entry was posted in best buy, fehér, fehér prémium. Bookmark the permalink.

1 Response to Újévköszöntő: Németh Pince Badacsonyi Rajnai Rizling 2010

  1. Pingback: Rajnai rizlingek vakon | BORBÍRÓSÁG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.