Értékelés / Rating

Frissült a pontrendszer! 2016.08.30. utáni bejegyzésekre érvényes!

Megfeleltetés:

7 pont -> 9-10 pont = (94-100)

6+pont – > 8 pont = (92)

6 pont – > 7 pont = (90)

5+ pont -> 6 pont = (88)

5 pont -> 5 pont = (86)

4 pont -> 4 pont = (84)

3 pont -> 3 pont = (82)

ettől lejjebb pedig már a hibás, vagy inkább nem értékelendő borok pontjai (3,2,1). Ennek mértékét jobb is nem részletezni!

A borok értékelésének nagy része objektíven, kis része szubjektíven történik. Sosem szabad elfelejtenünk, hogy a borhoz hozzátartoznak a szubjektív részek úgy, mint a kóstolás időpontja, lélekállapota, hangulata, a társaság, ahol fogyasztjuk, és az adott alkalom, amely nagyban kihat a véleményünkre. Ez képes egy jó bort kiváló minőségűvé emelni, de rossz időpontban vagy rossz körülmények között elfogyasztva akár élvezhetetlenné is válhat. A személyes benyomás alól még a legprofibb sommelier-k sem mentesek! A legfőbb rész azonban, hogy az a jó bor, ami nekünk ízlik, és nem az, amire rábeszélnek.

A jól elkülöníthető tulajdonságok értékelésével (szín, illat, íz, tükrösség, korona, lábak, beltartalom, textúráltság…stb.) ezen blog részleteiben nem hivatott foglalkozni. A borokról az így kialakuló összbenyomás alapján adok pontszámot, amely hozzávetőlegesen mutatja a bor minőségét. A pontszám így is csak egy további szubjektív vélemény marad, de jó iránytű lehet az érdeklődők számára. Ezen értékelésnek numerikus része alapvetően egy hét pontos skálán történik.

7 pont (94-100) – Az etalon, ami tíz évente egyszer, a csillagok különleges együttállásakor teremhet. Lehengerlő bor, azt érezzük, hogy leesünk a székről (ha éppen ülünk). Íz és illat harmóniája magas fokon. Már nem is borra hasonlít, hanem ambróziára, az istenek italára. Gondolatébresztő, akár egy múzsa, az ihlet folyékony és illékony hordozója.

6 pont (91-93)– Különleges, általában a díjnyertes borok kategóriája, persze ez nem ökölszabály. Közelít az igazán átlagon felüli élményhez, mindenképpen ritka finomságú íz- és illatjegyek viselője. Türelem kell hozzá és megértés, ilyenkor sokszor még többre képes.

5 pont (88-90)– Az átlagostól sokkal jobb, finom, olykor érdekes borharmónia. Lehetnek piciny hibái, de jól áll neki, szerethető és kedves. Lehet nagytestű és összetett, vagy friss, fiatalos és elegáns. Mindenképpen alkalmi bor.

4 pont (85-87) – A korrekt bor kategóriája, ami a magyar vonatkozásban sokszor sajnos csak kétezer forinttól hajlandó az üzletből velünk távozni. Az ilyen borok a minőségi kategóriába tartoznak, melyekben egy bizonyos mértékben az egyensúly és harmónia már megjelenik, de érlelésre nem érdemesek. A vasárnapi jóízű ebédek kísérője, meghitt beszélgetések apródja.

3 pont (80-84) Közepes bor, ami a minőségi pincészeteknél egy jobb folyóbor, vagy az épp palackozható kategória. Valójában a mindennapok bora. Nem rossz, de nem is hagy semmilyen nyomot. Egészségünk megőrzése végett napi két-három decilitert ildomos belőle fogyasztani.

2 pont (70-79)– Alsó kategóriás bor, már sok bajjal. Tartózkodjunk tőlük, ha tehetjük!

1 pont (50-69)– Sok sebből vérző bor. Szódát bele! Fröccsnek még jó lehet! Azért lehetőleg ilyet ne igyunk, mert a fröccsbe is rendes bor való.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.