RUDI PICHLER Ried Achleiten Riesling Smaragd 2016

Október közepére eső bécsi kirándulás idején, – kevéske türelmet nyerve a család részéről – szűkös fél órámat próbáltam a leghasznosabban eltölteni a Wein&Co stephansplatz-i üzletében. A pinceszinten található üzlet kínálata rendkívül gazdag és mindamellett, hogy a havi válogatás tételeket térítésmentesen kóstolhatják a vásárlók, a nagy durranást mégis az elegáns földszinti borbár prémium poharazott tételi adják. Wachau smaragd tételek kóstolására eddig itthon legfeljebb a DropShop és a Carpe Diem borbárok adtak ritkán lehetőséget, ezért külön öröm volt egy számomra eddig kevésbé ismert pincészet csúcsborát kóstolni. (Ami nem mellesleg, később lecsekkolva: Falstaff 97 pontot kapott)

Illatában citrusok, finom créme és kövesség elsőre. Az első korty ugyanez, friss és mégsem lóg ki semmi. Sok sav, de minőségi kivitelben, ízes és üdítő, miközben tartalmas és hosszú. Szinte rágható a korty. Szellőzve enyhén körtés ízek és gyömbéres csípősség érezhető. Iszogatva valahogy egyáltalán nem volt rizlinges érzésem. Néha rádöbbenek, hogy a tankönyvi rizlinghez képest ez a fajta mennyire ezerarcú és milyen jól alkalmas a különböző terroir-ok bemutatására.

Úgy tud nagybor lenni, hogy minden korty jólesik és egy pillanatra sem ül le. Egyre változik, a kontinentális gyümölcsök mellé társulnak a trópusiak is – az utolsó kortyok zöldalma és ananász érett ízét emelik ki. Épp csak finoman sós a finis. Inkább a gyümölcsök játékáról és a harmóniáról szól ez a bor, mint a rendkívüli komplexitásról. Nem polihisztor – sokkal inkább élsportoló alkat, ugyanakkor a Falstaff 97 pont nekem nem igazán jött át. 7p (90/100)

This entry was posted in fehér, fehér prémium, nemzetközi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.