Novemberi borklubos nagykóstoló: “Egy bor, egy történet”

Novemberi közös kóstolónk témáját a tárgyban is szereplő: egy bor, egy történet vezérszavakra fűztük fel. Mindenki két olyan bort hozott magával, amihez kedves élménye fűződődött. A történetekkel nem terhelném az olvasókat, így a jegyzeteket szigorúan a borokra koncentrálva osztom meg. Végig egyenletesen magas minőségű borokat ihattunk, kiugróan jó vagy rossz tétel nem volt. Mégis hónapok múlva sokkal inkább arra a szellemi pezsgésre fogok emlékezni, ami a Bott Rare, Weninger Fass7 és Hegyi-Kaló Örökségül egymás mellett kóstolásakor megmutatkozott. Ízlik-e? Van-e valós végcélja? Vagy egyáltalán kell-e ez a stílus a piacra? Elgondolkodtató minden borissza számára úgy hiszem.

Fehérek:

Lenkey Hárslevelű 2011

Érett illat, mézzel, virágokkal, birssel. Kerek, de masszív savak a meleg év ellenére. Zamatos, ananászos ízű és lágy korty. Közepes hossz. Tetszetős, némi szikár határozottságot sugároz, a gazdag illat ellenére, eléggé dísztelen testtel. Nekem bejött: 6p

Pannonhalmi St.Martinus 2017

Az újborok mámorában az Apátságnak általában pillatok alatt elfogyó Martinus cuvée-je is üdvözölt vendégünk volt. Királyleányka és tramini házasítás 70-30 % arányban. Parfümös illatbomba, szinte pacsulis. Kevés körte, szőlő és licsi is kihámozható belőle. Telt, zamatos és ropogós korty. Ilyen egy profin megkomponált újbor, amiből egy palack is simán lecsúszna. 5p

Kaló Imre Leányka 2001

Titkos kedvenceim Kaló Imre Leányka interpretációi. Több oka is van: egyfelől a leányka számomra leggazdagabb arcát mutatja, másrészt nem narancsbor és ennél a fajtánál sokkal könnyebben közelebb lehet férni ahhoz gazdagságához, ami a szomolyai remete boraiban benne van, csak sokszor tankönyvi módszerekkel nehezebb értelmezni. 16 éves fehérbor, a fülledt illaton senki se lepődjön meg. 1 óra dekantálás után finom barack és narancslé illata. Krémes és hosszú. Az illat szálazhatatlan, szőlős és mazsolás, mellette köves és sós. 5 évet volt hordóban, de a fát alig érezni! A kóstoló végével újra elővettük: a pezsgős és szálazhatatlan illata mellett, legfőbb erénye, hogy nagyon jól iható volt. 7p

Bott Frigyes Olaszrizling Rare 2016

150 napig héjon tartva. Az illatból vakon ezt sose lett volna kikövetkeztethető… Szőlőlé, opál szín és magas savak. Tejes, murcis korty. Kell hozzá nyitottság – de ahogy a kóstolón is fellángoló parázs vita során csak arra nem tudtunk rájönni: ez a bor ilyen lett, vagy ilyennek volt szánva? Egy kísérlet, vakvágány, lépcsőfok, szórakozás vagy egy jól brand-elt gag? Borként nem tudom hova tenni, az élmény viszont pontokba önthető: 5p.

Weninger Fass7 2016

A másik fenegyerek a kóstolón. Már dekantálva érkezett (korábban volt levegőztetve és palackba visszaöntve). Ennek ellenére masszívan kénhidrogénes és büdi a pohárban. A palackban végbemenő almasavbontás eredménye-e ez, nem tudni. Magas savak, főleg szőlőt és némi gyömbéres illatokat lehet felfedezni a szúros jegyek mögött. Ha az a cél, hogy lekössük a borbecsüs közönséget – arra tökéletes. Koordináta rendszeren kívüli bor. Az élmény itt is 5p körüli, a szöszölhetőség talán feljebb is emelte néhányunknál.

Villa Sandahl All of a kind 2013

Vastag és nagytestű rajnai rizling. A kései szüretet idéző jegyeket a masszív savak radírozzák le. Pici petrol, szőlő és mazsola. Ízében citromos almakompót. Hirtelen véget érő finis, szárító véggel. 6p

Hegyi-Kaló Örökségül 2015

A harmadik seprővel palackozott bor a sorban, a legkevésbé opálos megjelenéssel a többihez képest. 75% rizlingszilváni és 25% zöldveltelini.  Gazdag, vegyesen gyümölcsös illat, trópusi jegyekkel és fűszerekkel körítve. Ízben ugyanezt tudja hozni, a széles savak mellé a korábbi éveket jellemző masszív ásványosság társul. A gyümölcsök itt is kicsit hamarabb lecsengenek, de az ásványosság még sokáig kitart a szájban. Igazi birtokbor. 6p

Kaló Imre Rizlingszilváni 2006

Illatában édes fűszerek, édesgyökér és gyömbér, zsályás felhangokkal. Édeskés a korty is, érezhető maradékcukor, amit a kora ellenére a savak még mindig jó egyensúlyban tartanak. Teljesen atipikus rizlingi (ahogy azt megszokhattuk Kaló Imrénél). A lecsengésben húsleveses zöldségesség is kandikál, de a sor egyik legtömörebb, még a vörösek között is legnehezebb tagja volt. Aki nyitott az ilyesmire imádni fogja, aki nem, az valószínűleg nem fogja tudni elhelyezni a saját koordináta-rendszerében. Nálam a testesség most túlfutott ennél a bornál, erényei ellenére is nehezebben iható. 5-6 pont közöttre tenném.

Bussay Pinot Gris 2015

A szép, rózsaszínes árnyalatú megjelenés a pohárban már figyelmet érdemel. Körte és a szürkebarátokban számomra állandóan érezhető piciny animális illat. Szőlős, szőlőhéjas íz és édeskés érzet. Ropogós, lédús, kerek. Egyszerűen jól esik inni. Némileg szellőztetve zöld-fűszerek és sárgabarackos ízek színezik. Szerettem, bár nem vagyok a zalai pincészet rendszeres fogyasztója. 6p(+)

Hegyi-Kaló Zöldveltelini 2014

Karakterében hasonlít Kaló Imre rizlingijéhez, de aromáiban teljesen eltérő. Feketebors, zöldségesség és tea az illatban. Virágok és mézes-hársas botritiszes jegyek. Van egy száraz szamorodnis beütése is. Egészen extravagáns, igazi szélsőérték a borok között. Voltak akik rajongásig szerették a kóstolón. Egy egész estés bor az ilyen jellegű természetes stílus kedvelőinek. Korábban nálam ez a bor messzebb jutott pontokban, most 6+/7p közé tenném.

Kreinbacher Brut Nature

A fehérek végére elfért egy pezsgő is. A kedvenc Kreinbacher a szortimentből, az értők pezsgője a somlai nagyüzemből. A friss degorzsálás érezhető, nem egészen értek még össze az ízek, nyers almás és éretlen gyümölcsöket idéző jegyeket hordoz. Pici keksz az ízben és illatban. Még kicsit darabos most, de az íze hosszú most is. Mindenki szerette. 6p+

Vörösek

Villa Tolnay C Cuvée 2015

A jobb magyar bordó blend asszociációk között említeném. Sok új hordós jegy, rumpuncs, epres-szedres vonal. Túlérett alapanyag, picit alkoholos is és csípős, paprikás vég. Puha tanninok kísérik. Vannak benne finomkodó, ugyanakkor harsányabb jegyek is, amik az egyensúlyt enyhén megborítják. Lehetnék emiatt szigorú is, de összességében szívesen innám egy téli hideg estén. 5p(+)

Bott Frigyes Pinot Noir 2016

Piros és hűvösebb bogyós gyümölcsök. Csipke, szilva és süteményesség, amit zöldes paprikás jegyek is tarkítanak – volt akinek ez nem tetszett. Nem hasonlít a korábbi évjáratokra. Vékonyabb, szinte rozés jelleg, jó savakkal és szép arányokkal. Tömbösebb szerkezetű, kevésbé rétegzett, ami miatt biztos nem éri utol a korábbi évjáratokat, de a kóstoló végén erre a borra mondtuk, hogy simán elfogyna az egész palack. 6p-

Weninger Kékfrankos 2011

Sok éve már kóstoltam, de most van csak igazán formában. Avaros, meggyes és kakaóporos. Szokás szerint Weninger kékfrankosánál találkozom azzal az általam túlérett fügének megnevezett jeggyel, amit vakon is bármikor megismernék. Nem a komplexitásról szól ez a bor de kiváló alap kékfrankos. Nagyon kerek és egyben van. Szerettük. 6p

Vincze Béla Mészhegy Syrah 2011

Pici animalitással indul, majd szeder, hűvösség és ibolyás jegyek pörögnek ki belőle. Finom fa, vaníliával, pörkölt kávéval és csokoládéval. Mesés bor, egyre csak nyílnak a rétegei, de még fiatalnak tűnt. Rétegzett és krémes, határozott karakterrel és jó savszerkezettel. 7p

Kaló Imre Vörös Házasítás 2006

Illós annyira, hogy a tolerálhatóság határán mozog. Édes illat, vörösborra nem jellemző almakompóttal és finom meggyszörppel. Botritisz, jelentős maradékcukor és magas alkohol is jellemzi. Nagybor a maga módján – érződik az a szabadság ebben a borban, hogy itt senkinek sem akart megfelelni a borász. Mély és rendkívül intenzív. Mégis, valaki vagy szereti ezt a bort vagy nem. Portói ruby stílust idéz. Teljesen megosztó. Ismét nehéz itt a pontrendszert használni, de valahol a rizlingi és a zöldveltelinivel rokon karakterében csak még kettővel megszorozva. 6/7 pont

Édesek

Dobogó 6p Aszú 2007

Az évjárat vagy a pince jellemzője-e ez a krémesebb, lágyabb jelleg nem tudom. Sok barack, puha textúra és édességbe fordulás jellemzi. Nem annyira összetett aszú, inkább felismerhetően stílusos. Ismerős jegyei a kései szüretes Mylittára emlékeztettek. Kortalannak hatott. 7p+

Royal Tokaji 5p Aszú 2006

Nagy évjárat nagy aszúja. Rendkívül komplex illat és masszív savak jellemzik. Mélyebb és sokrétűbb illattal bír, mint az előző aszú. Igazi nehézbombázó és végtelenül hosszú. Bárcsak több időm lett volna kiélvezni… Valahol 8p körül, talán több is.

 

This entry was posted in fehér, fehér prémium, habzóbor, vörös, vörös prémium. Bookmark the permalink.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.