Messze még a boldogság: magyar kadarka és pinot noir sor -vakon

Nem kevés szervezés és várakozás előzte meg a mostani borklub kóstolóestet. Párhetes halogatás után mégis szép számmal összegyűltünk és egészen tisztességes sort sikerült összehozni sokunk megelégedésére. A górcső alá kizárólag magyar kadarkák és pinot-k fermentált leve került, de a vakkóstolás hátulütőjeként sajnos előfordult ismétlődés is. Már előre sejtve az ilyen módon bekövetkező tapasztalatbeli veszteségek lehetőségét – és persze fűszerezve is a sort – két édessel fejeztük be a kóstolást, de még akadt ezután is további levezetés a borokon kívül!

A borok kóstolási sorrendben:

Gál Tibor pinot noir 2015

Pinot-ra tippeltünk és be is jött, bár inkább tipp volt, mint a fajtajelleg felismerhetősége. Sötétebb a pohárban. Piros és fekete bogyósok egyvelege, picit nyers, harapós tanninokkal. Meglehetősen zilált korty. (Az általam már többször kóstolt évjárat-társ 2015-ös kadarkát meg sem közelíti.) 4p

Heimann kadarka 2016

A végén kiderült, hogy az egyetlen ismétlődő tétel, viszont sajnos háromszor is… Gyógyszeres, fülledt, enyhén ánizsos, főleg piros bogyósokkal. Közepesen halovány szín. Számomra már kellően kadarkás, ropogós korty, vékonyabb test. Savai még lehetnének, ugyanakkor a “zöldesség” és melegítő alkohol eltérő mértékben jelentkezett a 3 palacknál. A vak pontok így alakultak: 5p-; 5p+ és végül 5p. Ez alapján kiegyensúlyozottnak tekinthető, másrészt leleplezés után látva a Heimann logót, kijelenthető, hogy mindig megnyugtató, stabil minőségű, de kevésbé izgalmas választás a szekszárdi pincészet bora a kadarkák között.

Gróf Buttler kadarka 2013

Sötétebb szín, testesebb korty. Picit fülledtség, finom cseresznyelikőr illat, konnyakmeggy és étcsokis hordó. Tartalmas korty. Kevés, éretten paprikás tanninosság és húzós alkohol jellemzi. Többeknek tetszett, bár meg kell hagyni, hogy még felismerhetően kadarka, de puncsos és túlérett jelleget is mutat. Még így is felfért a dobogóra. 6p-

Balla Géza kadarka 2014

A legatipikusabb bor a sorból. Sem pinot sem kadarka jegyekkel nem bír. Feketeribizliszörp illat. Sokszor éreztem inkább pinot-hoz közelebb, mert néha mandarinhéjas illatokat is ki tudtam pörgetni a pohárból. Savanyú gyümölcsíz. Nem szerepelt túl jól, nem is sikerült értelmezni, mint kadarka fajtabor. 4p

Nagy-Sagmeister pinot noir 2013

A sors fintora, hogy az egyetlen bor, ahol a fajtát nem ismertem fel, éppen az, amit a kóstolóra vittem. Elsőre virágos, piros bogyósokkal és szegfűszeges hordóval. Melegítő alkohol. Elegáns szerkezet. A csersavasság habár szerkezetileg szép – még kicsit tapadós is egyben. Ahogy melegedett egyre jobban esett szét, visszakóstolásnál kifejezetten nem volt már kedvemre. Elsőre gyönge 6p, később már csak gyenge 5p. Ismerve korábbról ezt a bort, vagy már a elindult lefelé, vagy a palackom sínylette meg a sok utaztatást és esetleges hősokkokat.

St. Andrea kadarka 2015

Egyenesen Lőrincz Gyuritól hozta egyik kóstolótársunk. Lévén, hogy frissen került piacra, titkon reméltem, hogy valaki hoz egy palackkal és szerencsére be is jött! A legvékonyabb szín, szinte rosé. Érett cseresznye, finom kávé és egyfajta fehérboros hangulat egészíti ki, fehérszirmú virágokkal és fehérhúsú őszibarackkal. Provance-i rosé-kat idéz. A korty kicsit harsány még, élénken savas és a hordó még kicsit elkülönül a korty többi részétől. Piciny mandulás kesernyével zárul. Bizonytalansága ellenére, alapvetően az est bora volt, mindenki egyhangúan szerette. Kellően kadarkás, elegáns szerkezettel és volt egyénisége. Nem hasonlít a 2014-es kiadásra, ami jóval tömörebb és hordósabb volt, de ez véleményem szerint közelebb áll a fajtához. Szerethető, 6p

Pannonhalmi pinot noir 2015

Aszalt meggy, csokoládés-kávés hordó, már az orrban csípős alkohol. Édeskés, dzsúzos, túlérett jelleg. Volt karaktere a bornak, a rendkívül túlzó alkohol ellenére nem borhibás, sőt egy jó pörkölt mellé pedig kifejezetten szívesen fogyasztanám. A pinot noir-hoz viszont hírből sincs köze… 5p-

Dobogó Izabella pinot noir 2012

Egy tokaji pinot is felbukkant a sorban! Pici illó és alkohol felé billenő korty. Obligát piros bogyósok, néhol friss, édes kékszőlőt idézve. Számomra nagyon zilált volt, mind az illatbeli, mind a korty rendezetlensége nem hagyott most jó emléket maga után. Mindenesetre leleplezéskor nagyon meglepődött mindenki – hát ilyen a tokaji PN?! 4p

Pastor kadakra 2013

Teltebb, kadarkás, élénken piros szín. Illatában főleg meggyes, finom fűszerességgel. Túlérettség itt is tapasztalható, de csak enyhén alkoholos a korty. Jóivású, kedves bor, alacsonyabb savérzettel. 5p

Kaló Imre pinot noir 2009

Enyhén oxidált, de pinot-s téglavöröses szín, rubin maggal. A korty hosszú és összetett némi édességgel és poros tanninokkal. Szerkezetileg a leginkább pinot noir, de számomra az illatban lévő illóssággal nem tudtam dűlőre jutni. Körülbelül 5 és 6 pont között.

St. Andrea Csakegyszóval pinot noir 2014

Halovány szín, fülledt illat. A korty kicsit kiüresedett, puha tanninossággal a végén. Nem volt túl összetett, biztos látott szebb napokat is, de ez a palack már érezhetően elindult a lejtőn lefelé. 4p-

Hengerics Péter pinot noir 2013

Enyhe illóval majd finoman piros-feketebogyós gyümölcsös illattal nyit. A kortyban barátságtalan harsánysággal és lógó alkohollal szembesülünk. Több ponton is hibádzott, pinot-ként lényegében értelmezhetetlen. 3p

Kislaki pinot noir válogatás 2015

Finom hordó, főleg ribizlis gyümölcsösséggel. Őrölt kávé. A korty szamócás, kicsi trópusias jelleggel. Teljesen sima, de az átütő erő hiányzott belőle, pedig az illat már-már engedni sejtetett egy komolyabb bort. Üresedő kortyközép, de transzparens szerkezet. Tetszett, dobogó 3. hely. 6p-

Hegyi-Kaló pinot noir-kadarka szamorodni 2016 (M)

Frissen letöltött hordómintaként került a poharunkba ez az igazi gyöngyszem. Aszúsodott pinot és kadarka szemek, szamorodni eljárással elkészítve. Tömör piros és fekete bogyós egyveleg, gombával, szőlőszárral és némi vegetális jelleggel. A kortyban lévő közel 200gr. cukor mellett kellő mennyiségű savasság. Jelen formájában inkább még mustos jellegű, de jópár év érleléssel teljesen egyedi, ritka borkülönlegességgé válhat.

Oremus 5p Aszú 2008

A hedonista sor végén egy tokaji is nyílt, de sajnos a TCA már megkezdte… Nagy csalódás, mert ezt a palackot is rendelni kellett, ugyanis az 5p 2008-as évjárata a magyar polcokon várhatóan sehol sem lesz forgalomban.

Unicum riserva

Kilépő italunk egy jégkockára töltött spéci unicum volt, amit ezelőtt nem ismertem. Aszús hordóban érlelték és6p  aszú hozzáadásával készült. Harmonikus, az általam nem annyira kedvelt unicum íznek érzékien megkomponált szerethető változata. Csak ajánlani tudom kipróbálásra!

 

Tanulság:

kadarkák levei

  • a szekszárdi kadarkák stabil “alap” minőséget tudnak hozni (akár többévesen is)
  • a fajtát egyre többen készítik felismerhető módon
  • ha telt gyümölcsösséggel találkoztunk, akkor rendre magas alkoholok is érkeztek
  • még a felsőkategóriás kadarkák sem képesek belépni a jobb magyar vörösborok szintjére

pinot noir-ok

  • továbbra sem ismerjük a fajtát
  • többnyire testes és atipikus borok készülnek belőle
  • ha mégis vékonyra sikerül, sajnos nem tud még annyi komplexitást sem mutatni, mint egy jobb rozé.
Advertisements
This entry was posted in vörös. Bookmark the permalink.

One Response to Messze még a boldogság: magyar kadarka és pinot noir sor -vakon

  1. Pingback: Gál Titi Kadarka 2015 és 2016 egymás mellett | BORBÍRÓSÁG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s