Moulin de Gassac Picpoul de Pinet

A BT nem oly régi újítása Languedoc-ból, amelyre most jutott idő és kedv megkóstolni. Az általában házasításokban elfolyó fehér Picpoul-ból ritkán készül fajtabor, de a helyi halételek és kagylók mellé, egyre szívesebben fogyasztják ezt az általában jó savszerkezetű, ásványos, kellően száraz, könnyebb fehérbort. A neutrálisabb fajtákat kifejezetten kedvelem, főleg ha kevésbé testes fehérbor készül belőlük (másik kedvenc: a Melon de Bourgogne), így ezt az érdekességet sem akartam kihagyni. Természetesen egy ilyen tételhez nem kell extrém elvárásokat támasztani, sokkal inkább az érdeklődés és az új iránti vágy kiszolgálására való.

Illatában elsőre pici oldószeres illó, amely hamar elszökik, később szőlő és sárgadinnyehéj, majd nem elválasztható fehér húsú gyümölcsösség. Lágy, kerek savak, de épp elég, finoman ásványos kesernye. Meglepetésemre nem annyira könnyű, (kis testességet azért magára szedett a mediterránon), de ízében főleg fehér húsú barackot kínál és közepesen hosszú lecsengéssel köszön el. Zamatos bor, az érdeklődésem végig fent tudta tartani. Bár nem vagyok a fajta expertje és nem tudom mire lehet képes, de izgalmas és tiszta ízű, árazása is elfogadható kereteken belül marad. (2950.- BT.) 5p

Advertisements
This entry was posted in fehér, nemzetközi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s