Borklub: Az első felvonás

Közös érdeklődés, néhány barát és némi szervezés után máris kész a borklub. A rendszerességet és tematikus tapasztalatszerzést megcélzó kóstoló társaság, a nyitó eseményre egyénenként egy tetszőleges palackkal készült. Annak ellenére, hogy néhányan most találkoztunk először és ezért az este fő célja egymás megismerése volt, mégis igen csinos sor állt össze!

A spontán kialakult borsor minden eleme nyugodt szívvel kijelenthető, hogy az átlagszínvonal fölött szerepelt, ezért mindenki elégedetten állt fel az asztaltól cirka 7 óra kóstolás után. Végül pedig egy kisebb tűzijátéknak is betudható meglepetés került terítékre  – a kóstolásnak helyet adó vendéglátónk –  és a blog leendő társszerzőjének felajánlásából! Következzenek a tételek kóstolási sorrendben:

Kreinbacher Prestige Brut

A nyitó darabunk mindenki által ismert volt. Többször kóstoltam már én is, nagy meglepetés nem ért. Friss degorzsálást emlegettünk páran, mivel a korty még enyhén rendezetlen volt és ziláltnak hatott. Telt, vajas íz, erősebb felhabzás és szúrósabb buborékok. Élesebb, frissebb almás gyümölcsösség. Visszakóstolva bő 4-5 órával később sokkal szerethetőbb volt. 6p-

Jansz Premium Cuvée Brut

Tasmánia, hagyományos pezsgőkészítés, 100% chardonnay. Óceáni éghajlat, de a helyi, különösen hosszú érési időszaknak köszönhetően jobban előtérbe helyeződnek a chardonnay tercier aromái. Erős felhabzás, visszafogott illat. Autolízises, mandulás, karamellás korty. Szerkezetében kicsit laposabb, nem támasztja elég sav és határozott kesernye kíséri a végén. Ez a keserűség pedig leginkább a hordó direktebb fa ízét idézi meg. Gyümölcsökre csak kutatva lehet bukkanni. Lágyabb, mint a Kreinbacher társa, de egyben unalmasabb is. Közel 30 eurót mégsem ér meg… 5p

Györgykovács Olaszrizling 2011

A pezsgők után jöttek a fehérek: az illat elsőre szúrós, enyhén élesztős, petrolos palackbukéval indít. Később kedves mandula, édes szőlő és masszív termálvíz. A savai már fáradnak, de teljesen le is kerekedtek. Elegáns szerkezet és hosszú lecsengés. Illatában tagadhatatlanul Somló, de a meleg évjárat és az eltelt 6 év már mutatja a hatását. Ezzel együtt szerettem és tetszett. 6p

Hegyi-Kaló Zöldveltelini 2014

2 évig hordóban kerekedett. Aranyló szín, pici zárkózottsággal és illatbeli bizonytalansággal indít. Pár perc szellőzés után édes illat, aszalt trópusi gyümölcsökkel és fekete-teával. Az egyszer gyógynövényes, vadvirágos és túlérett gyümölcsös illatkavalkád folyamatosan más arcát mutatta. Nagy testű, élénk savú, nagy beltartalmú bor. Az érést bizonyára meg fogja hálálni. Sokan szerettük, 6p+ és néha a 7 pontot sem sajnáltam. Abszolút pályája elején áll,  óriási tartalékokkal.

Moric Blaufrankisch 2014

Két kékfrankos következett, először a vékonyabbnak sejtett Moric-ot tettük a sorba. Meggy és ribizli, erősen dohányos, földes illat és íz. Határozott, mélyről érkező aromák, gazdag fűszeresség. Szép szerkezet, amelyre a bor egészét szépen fel lehet fűzni. A hordó számomra túl nagy hangsúlyt kapott, de a társaságban többen is kiemelték. Egyedi egyensúlyt mutat. A kékfrankosnak sokkal inkább határozottabb arcát lehet felismerni benne, de mégis szerethető formában. Érdekes tapasztalat volt, hűvös és nagy energiájú bor. 6p

Weninger Steiner 2011

Átlátszatlan, sötét rubin szín. Vastag, húsos, enyhén animális, “nagyboros” illat. Aszalt füge és szerecsendió, erdei gyümölcsök hada. Melegség árad a pohárból, az illat intenzív, de gyógynövényes aromák is keringőznek a komplex illatban. Lekerekedett savérzet, puha és érett tanninok. Nagytestű, krémes, eltelítő bor, ízes és dohányos lecsengéssel. Intenzív és túláradó minden elemében, egyszerűen felülírja a kékfrankos fajtajelleget. Némi könnyedség és a finom részletek picit hiányoznak belőle. Számomra mégis ez volt a megnyerőbb, ha a nem a fajta jellegzetességeit keresem benne. 6p

Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner Kamptal 2013

A két kékfrankost frissítettük egy zöldveltelini-vel, amit mindenki üdvözölt. Friss feketebors, zöldalma, pici vanília. Szép savak, kevés szénsav és jól kivehető maradékcukor. Cukorkás, hízelgő, de egyszerre hűvös. Szerethető, nincs agyonragozva, de pontosan így volt jó. 5p

Kaló Imre Merlot 2009

6 év hordós érlelés, elsőre nehéz, kusza illat, amely viszont egészen hamar elillan. Málnadzsem, cseresznyelikőr, tejszín, vanília és rózsavíz. Ízében szép savak, kerek, nagytestű és áradóan gyümölcsös. Ízes, magvas, mandulás lecsengés. Az édeskés és a pörköltes jegyek közé elhangzott “whisky-s hangulat és mákos illat” után, ettől a két illatbeli tulajdonságtól nem is tudtam később elvonatkoztatni. Egyhangúlag szerettük, számomra a legjobb vörös volt a sorban. 7p

Légli Géza Kislak 2011

50% Merlot, 30% kékfrankos és 20% CF. Erőteljesen kávés hordóval indul az illat. Túlérett cseresznye, naspolya. Intenzív és testes. A kortyot is meghatározza a fahatás, azzal együtt, hogy kiváló minőségű a hordó. A magasabb alkohol kicsit rontja az összképet. Pannon “erőbor”, számomra az Ikon Tulipán-t és a Pannonhalmi Infusiokat idézte. Vannak erényei, de egyensúlyban enyhén billegett. 5p

Charles Heidsieck Brut Reserve NV

A némi elfogyasztott alkoholtól és jóízű diskurzustól megittasodott kör tagjai, a meglepetés bor kék címkéjére helyezte figyelmét. A kitöltés utáni pillanatokhoz – születésének 200 évfordulóján – talán nem vétek Arany János szavait kölcsönözni:

“Szó bennszakad, hang fennakad, Lehellet megszegik”.

Aranysárga szín. Vajaskenyér illata, panettone és kandírozott narancshéj. A korty messze a leghosszabb a sorban. Élmentes savak, fókuszált és harmónikus, kedves és szikár egyszerre. Krémes és nagyon apró buborékok. A lecsengésben puha, natúr dohányfüst és mineralitás. Kihívó nélkül maradt a sorban, amit mi sem mutat jobban: alig 10 perc alatt fogyott el a palack… erős 8p (TOP10)

Advertisements
This entry was posted in fehér, fehér prémium, habzóbor, nemzetközi, TOP10, vörös prémium. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s