Hétköznapi buborékok: Kreinbacher Brut Classic

kreinbacher_classic_brut_nn

A Kreinbacher pezsgők közvetlen piacra dobásakor már volt szerencsém a “birtokbor” kategóriát megcélzó Brut Classic-hoz.  Téves vásárlás eredményeképp, mivel nem találtam megfelelő helyettesítő palackot, inkább biztosra mentem és beválasztottam azt a szilárd alap buborékos hazai italt, amelyet időről időre jólesik szemügyre venni.

Sok helyen lehet olvasni az itthoni és nemzetközi piacokon történő pezsgős italok előretöréséről. Szó se róla, azt a tábort erősítem, aki ezt üdvözli (főleg, ha ezek szőlő alapúak).

Valóban, a elszegényedő polgári létből kitörni vágyó ambiciózus fiatalok szívesen fogyasztanak igazi (és nem tank) pezsgőt, amely egyre kevésbé merül ki a sznob trendhullámok meglovagolásában. A felfedezés vágyától hajtott friss és tudatos fogyasztóréteg – felvértezve az egykor szebb időket megélt magyar pezsgőtermelés tudatával – üdvözli a Somló, Tokaj és a furmint (és nemzetközi fajták) újkori nászát.

A hétköznapi események megünneplésére méltó társul szolgál a Classic Brut hagyományos módon elkészített pezsgő. Összetételében 85 % furmint, 15 % chardonnay, 22 hónap érlelés és 10 g/liter dosage. Illatában frissen reszelt, savanyúbb alma, grapefruit, élesztő, kenyérbél és kevés briós, füstösséggel. A buborékok az első pillanatokban elegendőek, de néhány korty után hamarabb eloszlanak. Szikárabb szerkezet, jó ivású, hosszú utóízű. Nem épp a mély részletek pezsgője, sokkal inkább félkész szoborhoz hasonlítanám, ahol a forma már kezd alakot ölteni. Tetszetős a célkitűzés és az a gondosság, amelyet a palack megjelenése, zárása, bontás utáni illatok és ízek képviselnek. Őszintén remélem, hogy a Kreinbacher sikersztori nem áll meg itt, lesznek még szebb és jobb pezsgőik (a prestige brut és brut nature-on túl is). Sajnos fogyasztói szemszögből az áruk viszont egyre emelkedik, megjelenésük óta ugyanezért a pezsgőért kb. 1 ezressel kell többet fizetni. 6p-

Advertisements
This entry was posted in fehér, habzóbor. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s