Élményhajhászás, avagy a szegény ember “sámpányja”

Aki már kóstolt életében champagne-t, az jól tudja, hogy a buborékos élvezetek túlmutatnak a hipermarketes tankpezsgő cunamin. Mivel a pezsgős világ fogyasztói oldalról kevésbé tekinthető annyira differenciáltnak, mint a boros, – Márkus György bizonyára eltérő véleményen van – így az alapvető ismeretek és sarokpontok megközelítése is könnyebb feladatnak bizonyul, ha félretesszük az egyszeri “élményhajhászások” alkalmából megtérítendő palackárakat. Ugyanakkor a francia, nem Champagne régióban készülő pezsgők, azaz a Crémant-ok, egy arany középutat jelentenek mindazoknak, akik 15-20 ezer forint helyett kb. 5 ezerből szeretnének maradandó élményhez jutni. Hozzáteszem, egy-egy igazán eltalált NV champagne nagyon is ünnepi tud lenni. (pl.: Laurent-Perrier Brut NV.)

LANGLOIS-CHATEAU CRÉMANT DE LOIRE BRUT

langlois-cremant-de-loire-blanc-brut-nv

60% chenin blanc, 20% chardonnay, 20 % cabernet franc.  Val de Loire AOP, 6 termőterület alapanyaga, főleg krétás altalajról.

Elegáns palack és címke,ez utóbbi minősége számomra kiemelkedően fontos. Illatában elsőre virágosság, főleg ibolyával, kekszes íz, hosszú, minerális-kesernyés korty. A pohárban folyamatosan változik, mint egy szép burgundi pinot noir. Apró krémes buborék, vajas ízzel. A buborékokat még szívesen élvezném akár tovább is, mert idővel eloszlanak, de az átlag champagne szintet hozza, így számomra hosszúnak mondható a pezsgés. Mandula, pillanatokra a szokványos autolízises briós is megjelenik, később vaníliás cukorra vált. A korty ropogós, üdítően almás, őszibarackos, körtés, végig jól komponált frissítő citrusos savakkal. A sokadik korty után gesztenye és dohányos íz marad szájban. A lecsengésben lévő kesernyés szikárság a frissesség mellett, komolyságot és hűvös eleganciát kölcsönöz az összképnek.

Tejszínhabos csoki-mousse torta mellé felejthetetlen élmény volt. Próbáltam az ételharmónia adta pluszt levonni a pontozás során, de gyenge 8 pontnál kevesebbre semmiképp nem adnám. 8- pont

Itt vettem: http://www.aborbolt.com, 5650.-ért ajándék volt…

Advertisements
This entry was posted in habzóbor, nemzetközi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s