Tokaji mérföldkő: GIZELLA Szil-völgy Hárslevelű-Furmint Cuvée 2013

gizella_szilvolgy_furmint_harsle1

Mostanra Tokajban a 2013-as évjarat  már igen szép “médiadicshimnuszokat” gyűjtött össze a szárazaknál, amelyekhez ez a bor is nagymértékben hozzájárult. A Gizella Pince és Szilágyi László borász, igazi referencia sorral büszkélkedhet 2013-ból. Bár megjelenésükkor a “tizenhármasok”, eléggé torzonborz, kusza és enyhén szólva is ködös képet mutattak, két év elteltével kezdenek beigazolódni azok a várakozások, amelyek miatt a hosszan érlelhető és nagyboros évjáratokhoz sorolják 2013-at. Bevallom, én nem ehhez a táborhoz tartoztam, annak ellenére, hogy a Gizella Szent Tamás hárs ebből az évjáratból már első ízben is lenyűgözött…

2013: sok sav, több esetben zöld és éretlen módon, rúgdalódzó alkoholok és maradékcukor számottevő jelenléte szárazakban.

A fentieket figyelembe véve eléggé kritikusan álltam az évjárathoz, mindenesetre nem tudtam teljesen kivonni magamat a dícsérő szavak hatása alól. Így lehet az, hogy kiváncsiságomtól hajszolva, az egyetlen félretett palack Szil-völgy cuvée-met – egyben 2013-at vizsgáztatva – csak most bontottam fel.

Halvány citrom megjelenés, vékony lábakkal mászik le a pohár faláról. Az illat elsőre eléggé zárkózott. Az inkább neutrálisan sós, kamillavirágos és gesztenyekrémes illatok csak nagyon lassan cammognak ki a pohárból, amibe egy pici illó is zavart kelt. Első nap a korty összetettsége ugyan már megmutatkozott, de az apróbb illatbeli bizonytalanságok és a melegítő alkoholtól megtorpantam. Bíztam abban, hogy igazán másnapra fog kinyílni, ezért félre is tettem a palack nagyját és megvártam az értékeléssel a holnapot… Örvendtem, mert várakozásaim beigazolódtak: az illat intezitása felerősödött és az illat képe is teljesen kinyílt. Zöldalma, citrus és trópusiak egyvelege éteri tisztasággal. Banán, passiógyümölcs, mangó. Rajnai rizlingeket idéző pici és izgalmas petrolosság fűszerezi. A korty hosszú és lendületes, teljesen összecsiszolódott. Ropogós körte és fehér őszi. Magas és élmentes savak. Paradés hordóhasználat, amely csak a háttérben mozog vaníliával és mézes-gyömbéres ízzel. Rendkívül hosszú a lecsengés, percekkel később is izgalmas ízeknek örvend a hedonista fogyasztó.

Fantasztikusan harmonikus bor. A 2003-as Szepsy Úrágyá-t juttatta eszembe nagyságával. Nemzetközi klasszis szint Tokajból, épp csak az kölcsönöz rossz szájízt, hogy ez a színvonal még ritka vendég a borvidéken (száraz borban hangsúlyozottan). Az első nap mindössze 7 pontra vizsgázott nálam, de a kiteljesedés után szilárd 8 pont és TOP10-es kategória.

Még sok ilyen bort kívánok Szilágyi Lászlónak!

Advertisements
This entry was posted in fehér, fehér prémium, TOP10. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s