Cseri Rajnai Rizling 2014

146892227013_1509rrse

Az idei Olaszrizling Október felfedezettje számomra ez a kis pannonhalmi pincészet. Hiába, az emberek fejében már a borvidék kezd eggyé válni az Apátsági Pincészet boraival, ezért érdemes ráeszmélni, hogy más egyéb gyöngyszemekbe is bele lehet botlani. A 10 hektáron gazdálkodó családi borászat egykori egyházi területekkel is rendelkezik, ahonnan ez a szóban forgó rajnai is készült. A pince standjánál a friss olaszrizling mellett 2013 és 2014-es rajnait is lehetett kóstolni, amelynek én személy szerint külön örvendtem.

Illatában zamatos citrusok, friss körte, üde alma és fehér őszi. Virágos és intenzív, idővel némi petrolosságot is mutat. A korty zamatos és harapható, a savak ropogósak és szép ívet húznak. Kortyvégi finom kesernyével és édes-benzolos íző gyors lecsengéssel zárul. Nagyon itatja magát, könnyed és rendkívül tiszta ízű. Ez a tisztaság volt a legmegnyerőbb, mintha egy belépő Rhingau-i rizlinget kóstoltam volna. Nem túl hosszú bor, de gyönyörű tartása emlékezetessé tette a kóstolható tételek között. 6+ és 2000ft-ért best buy!

(2013-as társa valamivel érettebb állapotban volt, de a savak már kezdtek laposodni. 2014-hez képest érezhető maradékcukor is jelen volt a borban, amely a fiatalabb évjárat figyelemfelkeltő könnyedségével szemben alul maradt. Egy ponttal lejjebbre értékeltem egymás mellett kóstolva őket.)

Advertisements
This entry was posted in best buy, fehér. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s