2013 árnyékában: Bott Frigyes Pinot Noir 2015

bott_frigyes_pinot_noir_2013_n

Bizonyára a BT Lánchídban jó pár eladó már belefáradt a kérdésembe, hogy “mikor érkezik meg Frigyes pinója?”… Szerencsére a Terroir Club-ban a hozzám hasonlóan türelmetlen fanatikusok, akár már most is hozzájuthatnak ehhez a nedűhöz és nem kell tovább várniuk. A 2013-as fantasztikus Pinot Noir-t annyira gyorsan kapkodták el, hogy félretenni már nem tudtam belőle egyetlen palackkal sem… (ez azóta is rosszul érint). 2014-ben a fajtának pedig csak rosé-ja került forgalomba, ezért a 2015-ös palackok megjelenését részemről nem kis várakozás övezte.

Kóstolva az évjáratból a rendhagyó előfutár kadarkát és az előző bejegyzésben olvasható rajnait, (nem is említve a szuperlatívuszokban nyilatkozó kereskedőket, akik már lekóstolták fél éve,) bizony elég magasra lett téve a léc. Elhatároztam ennek ellenére, hogy az ideális kóstolási körülményeket megteremtve, türelmesen fogom kóstolni, hogy a várakozásom mégse befolyásolja szubjektív irányba az értékelést.

Tiszta, közepesen intenzív bíbor színű, haloványan narancsos széli elszíneződéssel. Illatában nem kiugró, rezzenéstelen és komplex. Főleg gyümölcsös, szamócás és cseresznyés illata vegetális, zöldpaprikás, petrezselymes és leveszöldséges villanásokkal társul. A finom, őrölt kávét idéző hordó és avaros, földes jegyek idővel jobban belengik az illatot. Illata alapján még nagyon fiatal, fejlődő. Kóstolva száraz, az átlagosnál magasabb savérzethez nagyon kevés zöldes tannin társul. Az alkohol elsőre enyhén emelkedettnek tűnt, majd a lecsengésben melegítő hatásával borítja meg az egyensúlyt. Elegáns és vékony testű, tüzes. A ribizlis és édesfűszeres (leginkább rozmaringos és szerecsendiós) közepesen hosszú kortyot földes kesernye zárja, amit alkoholos melegség, narancshéjas ízek és a hordó cédrusos aromái vezetnek le. Összhatásában kevésbé kerek történet történet, az alkotók még enyhén ziláltak. Az egyensúlybeli hibái és az alkohol felé billenése miatt legfeljebb 6p-ot érdemel. Még van hova fejlődjön, de a 2013-as évjáratnak csak az árnyéka marad, amellett, hogy 6 pontos élményért számomra enyhén túlárazottnak tűnik.

Advertisements
This entry was posted in vörös, vörös prémium. Bookmark the permalink.

4 Responses to 2013 árnyékában: Bott Frigyes Pinot Noir 2015

  1. sweetsole says:

    Radivinnál most van még pár palack 13-as.
    http://radovin.hu/kulfoldi-borok/bott_frigyes_pinot_noir_2013

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s