“Kőangyalos rosé” – CHATEAU D’ESCLANS Rock Angel 2014

chateau_d_esclans_rock_angel_202

A Whispering Angel “alap” rosé újabb sikerei nyomán, úgy döntöttem, hogy a sztár és nagybátyó 2014-es Rock Angel korábbi kóstolási jegyzetemet mégis megosztom, mert ismét kicsit felpaprikázódtam, a D’Eclans borok körüli hatalmas médialufitól, ami itthon is kezd teret nyerni.

Minden bizonnyal, a marketing egyik csúcsa a provance-i Sacha Lischine rosé szortiment, és valóságos sikersztori is, amit maga mögött tudhat. A világon az egyik legjobb rosénak kiáltotta ki Jancis Robinson (18-ból 20 pontra volt érdemes). Nem csoda, hogy felkelti az ember érdeklődését, hogy kb. 8000Ft-ért valami igazán nagy durranást lehet kóstolni!?Gondoltam magamban, hogy francia bor, angol felirattal, de ezen túllendültem elsőre… El is battyogtam egy BT-be és beszereztem egy palackkal, hogy próbára tegyem. (Most már a 2015-ös új évjárat fut)

A grenache adja a gerincet és kis százalékban ősi tibouren fajtát is tartalmaz. Színe alapján inkább fehérbor, rózsaszínes reflexekkel, de maradjunk egy nagyon halovány, enyhén oxidált lazac színnél. Illatában főleg citrusok, fehér barack és kevés szamóca. Az illatban haloványan vajas, vaníliás hordó köríti. Szellőzés után némi virágosság és fűszeres jelleg is előkerül. A kortyot magas savak uralják, kicsit rendezetlen savérzettel. A lecsengés közepesen hosszú, és főleg fehérhúsú barackkal köszön el. Jó ivású, de igazán nincs benne semmi megható… Összességében nézve inkább fehérboros jellegű, némi finesszel, (és azzal a gondolati többlettel, hogy rosé-t iszunk). Jól behűtve talán szebb arcát mutatja, De! Az a felkapott, agyonsztárolt légkör, amiben ez a bor mozog, számomra nem érthető és a bort kóstolva ezt az árat több mint sokallom érte. A saját értékelésemben egy sznob tétel, amely komplexitásában és teljes összképében jócskán alulmarad az elvárt minőségtől, és a “fehér burgundis színvonalat megütő” hasonlatoknak sem látom létjogosultságát. Jóindulatú 5p.

Advertisements
This entry was posted in nemzetközi, rosé. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s