Demeter Zoltán 2015 évjárat-bemutató és Tokaji Március 2016 képkockák

Eltelt már pár nap, de a híradás nem maradhat el az ex-Tokaj Grand, új nevén Tokaji Március idei rendezvényéről.

Demeter Zoltánnal az időrendben első mesturkurzuson Mészáros Gabriella beszélgetett nyugodt körülmények között. A rendezvény sétáló-kóstolójához képest zárt, hangszigetelt különteremben Demeter Zoltán bemutatta 2015-ös új évjáratú száraz borait, és két ikonikus édes bort is. Kiemeltem a nyugodt körülményeket, mert különterem hiányában a nyitott kóstoló zűrzavara közel sem adott volna lehetőséget a borokban történő mélyebb elmerülésben.

Érdekes dolgokat említett Demeter Zoltán előadásában, és szeretném kiemelni azokat, amelyek nem a borokról szóltak, hanem a borvidék helyzetéről. Túl a közhelyeken, és nem taglalva tovább Tokaj nagyságát, a száraz-édes borokat és a furmintban rejlő lehetőségeket, Demeter Zoltán szerint borvidéki közösségről és erős haladó szellemről aligha beszélhetünk. A március 3-i borkonferencián végighallgatott hangzatos előadásokkal szemben, hiába volt már “pénzcsap” és az ígéretek szerint lesz is Tokajban, ha a pénzt nem megfelelően költik el, akkor az osztrák zöldveltelini-szerű sikersztori nálunk egy messzi álom marad továbbra is. A még keserűbb üzenet az előadásból, Demeter Zoltán elmondása alapján, hogy az elegancia utáni hajszában kicsit egyedül érzi magát, és amíg Tokaj csak a közép-árkategóriában tud felmutatni nyugati „kocsmáknak” megfelelő szintű, technológiailag tiszta borokat, addig nincs nagyon miről beszélni. Ezt az állítását egy kicsit alátámasztva is érzem a közel 50 bor megkóstolása után…

Első körben következzenek a mesterkurzus borai, majd ömlesztettebb, kevésbé részletes leírással a megragadóbb borok a sétáló kóstolóról!

Demeter Zoltán 2015 évjárat-bemutató

A 2015-ös év viszonylag kiegyensúlyozottnak tekinthető, talán ennek is köszönhető, hogy 7 dűlős száraz bor is készült a pincészetnél, amelyből 4 került bemutatásra.

Pezsgő 2012

40mázsa/ha terhelés, 40 éves tőkék, dosage nélkül. Már saját kontroll alatt, nem Szentesi pincéjében készült. Vajas kenyér illat, ásványosság, kevés citrus. Közepesen telt és intenzív illatkép. Közepes mennyiségű buborék, de szép apró, krémes lecsengésű. Kevesebb sav, ízében só és kövesség, kevés citromhéj. Elegáns és stílusos pezsgő. Hosszú ásványos, elnyújtott lecsengés. Harmonikus pezsgő, de az árát is megkérik érte. 5p+

Holdvölgy 2015 furmint

Visszafogott illatában kenyérbél és alma, szerecsendió. Élesztősebb, zöldalmás íz. Vékonyabb, csontszáraz bor, alacsonyabb savakkal. Számomra kérdés, hogy merre visz az útja. Most 4p.

Szerelmi 2015 hárslevelű

Édesfűszeres illat, finom gyümölcsösség, kevés vajkaramella illatban. Édes-fűszeres íz, sósság, kicsi maradékcukor és elegáns savérzet. Nagyon fiatal még, de beltartalma és finom összetettsége alapján van benne potenciál. Egyenlőre 5p

Boda 2015 furmint

Sátoraljaújhelyről, a régi családi ültetvényről származik. Közel 100 éves tőkék. Csoda jó bor, citrom, narancsos villanásokkal illatában, és lime. Édeskés, gyömbéres-bergamottos illat. Ízében végre magasabb savak érezhetőek az előzőekhez képest, fókuszáltabb is a korty. Hosszú ízérzet és finom szerkezet. Talán ez a tétel rendelkezik most a legnagyobb potenciállal. 6p-

Őszhegy 2015 sárgamuskotály

A szokásos „atipikus” sárgamuskotály. Még mindig megdöbbentő ez a rizlinges vonal, ami teljesen elüt a hazai száraz muskotály képtől. Almás és alig szőlőmuskotályos az illata. Ízében krémes, gyümölcsös és enyhén alkoholos. Almahéjas kesernye tarkítja, ízében egy édestelen, lágy savú almalevet juttat eszembe. Rendkívül tiszta és elegáns. Szép, 5p+/6p

Eszter 2011 Főbor

Édes-mézes, mélyről érkező illat. Füge, alma, körte és végtelen édes gyümölcsösség. Parfümös illat. Megkóstolva krémes és összetett, vaníliás és aszaltkörtés úgy, hogy nem túlzó citromkrém ízű savak adnak tartást. Jobban megpörgetve kevesebb botritiszes és narancsos illatot is elő tudok csalni. Könnyűnek hat a korty, de a lecsengés sajnos nem lesz igazán hosszú. A 2009-es évjáratot idézi, de összetettségében talán nem éri el. Elegáns szamorodni vagy régi nevén főbor, egy melegebb évjáratból. 6p (+)

Aszú 2008

Óarany-borostyán szín. A barackdzsem és vajaskenyér egyszerűen kiugrik a pohárból. Bizsergetően mély illat. Toast, briós, narancskrém. Az illat az íztől nem válik el, teljesen egybefonódik… A rétegek csak tárulnak fel idővel, már nem is tudtam, hogy illatot vagy ízt érzek inkább. Citromos-narancsos íz viasszal és mézzel. Olajos-mézes test, alig fordul a pohárban. Minden szempontból a szélsőségek bora, 305gr maradék cukorral, penge savakkal. Óriási erő, frissít és beterít egyszerre. A nehézbombázó aszú. A leírtakkal együtt, egy olyan nem borszerű-élmény ezt az aszút kóstolni, amely valóban a végleteket hivatott megmutatni. Számomra ez a bor nem a harmóniáról, hanem a lehetőségekről szól. 7p

Sétáló-kóstoló

A szabad-standos kóstoló összbenyomása az, hogy van még mit fejlődni. Nincsen egységes száraz bor képünk, és érezhetően a borkészítés módjában sincs konszenzus, hogy az egyes fajták mit “szeretnek”. Gondolok itt a borkészítés módjára vagy akár érlelés időtartamára.

Kiemelek pár bort sorrend nélkül, ami valamilyen szempontból mégis megragadó volt. A Királyudvar 2009 és 2011-es sec-je ugyan alacsonyabb savakkal mutatkozott meg, de szép érettséget mutatott, briósos, kenyeres illattal. (5-5p) Balassa 2011-es Betsek Hárslevelűje rendkívül tiszta és elegáns, a dűlőnek megfelelően extrémen ásványos ízzel (5p+). Demeter Zoltán 2003-as főbora összetett és gyönyörű, a savak viszont már alig-alig bírták egyensúlyozni a cukortartalmat (6), viszont 2013-as birtok furmintja gyönyörű érettségben és harmóniában volt tetten érhető (5+).  A Hímesudvar 2015-ös birtok furmintja egy nagyon kellemes meglepetés volt, 3000Ft-ért egy igazi zseni bor. Tiszta, friss, krémes és feszes egyszerre. Bízom benne, hogy ez vagy közel ilyen lesz egyszer a friss évjáratú furmint alapbor regionálisan is. A Hímesudvar 2013-as Fordítása (5p+) a maga nemében a pince 2013-as aszújánál is egyensúlyosabb képet mutatott. Úgy gondolom, hogy nem szabad annyira leradírozzuk a borvidéki termékpalettát, hogy az ilyen jellegű 100gr maradék cukorral rendelkező és tradíciót hordozó borok eltűnjenek. A Tokaji Kereskedőház is bemutatkozott új arculatával. A Kővágő Furmint 2015 (5p) és a 2013-as 5P aszú és 2013-as hordóminta Szarvas 6P aszú is nagyon ígéretes lesz. Az nap egyik felfedezettje számomra a Budaházy-Fekete kúria 2013-as Hárslevelűje, ami az egyik legharmonikusabb jelenség volt a szárazak között, noha a savak még egy hajszállal lehettek volna magasabbak. (5p+) Azt hiszem, én is a hárslevelű-pártiak potenciális táborát kezdem gyarapítani… A több csalódás mellett egy hasonló okok miatt megemlítendő palack volt a Kikelet 2010-es 6P aszúja, amely olyan magas savakkal rendelkezett, hogy nem tudtam értelmezni, mint aszút. Egy masszívan savhangsúlyos aszú, amit talán még jó pár évre félre lehet, kell tenni…

Advertisements
This entry was posted in fehér, fehér prémium, habzóbor, TOP10. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s