Kreinbacher Öreg Tőkék 2006

kreinbacher_oregtokekbora_2006_n (1)

Öreg tőkék termése 10 évesen. Olaszrizling, hárs és furmint házasítás. Olaszrizling októberen már bemutatott tétel, de most a polcokon is elérhető (pl.:BT). Illatában mézes-almás gyömbéres jegyek uralkodnak. Ezt az illatot támogatja meg egy kis érett citromos jelleg és fűszeres érzet. Színében egészen fiatalos arany maradt. Ízében harsány almás ízek, alacsonyabb savérzet és kilógó alkohol. Mardos, és disszonáns, hiába az alcsonyabb savérzet, nem szépen csengenek. Közepesen hosszú és közepesen testes. Markáns bor, de a szépségeit nehéz felfedezni. A megjelenő szekunder és tercier jegyek teszik elfogadhatóvá és erényt próbálnak adni, de fiatalon nem tudom elképzelni, hogy milyen lehetett. 3p

Old vine’s bottle at age of 10. Welschriesling, Hárslevelű and Furmint blend. It was showed at “Olaszrizling október” event, but now it is available at Bortársaság. In the nose ginger and honey aromas rules. This is accompanied with mature lemon and spicy notes. In the color it has remained light gold. In the palate it is harsh apple, low acidity and upbeating alcohol. Scratches and dissonant even if there is lower acids. Medium body and length. Pronounced wine but its beauty is hard to be recognized. The appearing secondary and tertiary notes makes this wine acceptable and giving some virtue bit i can not imagine what was it like being young. 3p

Advertisements
This entry was posted in fehér. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kreinbacher Öreg Tőkék 2006

 1. Szten says:

  Ha már belengettem, akkor csak-csak felvetem ezt a témát – pedig nem voltam biztos benne, hogy fel fogom. Egyrészt ezt a bort ki szeretném próbálni – és minden bizonnyal ki is fogom. A te és alföldimerlot tollából ( http://www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/bojtosuszoju-oshal-kreinbacher-oreg-tokek-bora-2006 ) kikerülő, néhol markánsan eltérő borleírások felkeltették a figyelmem, meg amúgy is rengeteg Kreinbacher bort iszok, nehogymár pont ez maradjon ki 🙂
  Viszont ami érdekelne: mit értesz azalatt, hogy megjelenő szekunder aromák? Úgy értem, hogy persze, ahogy érik (a szőlő, hajlik a vessző) a bor, a primer aromák elhalványodnak, a tercier aromák meg felerősödnek. De a szekunder aromák a fenekükön szoktak maradni a bor teljes életében – én úgy szoktam elképzelni, mint egy kétkarú mérleget, aminek az egyik karját a primer aromák, a másikat a tercier aromák jelentik, és ezek a mozdulatlan szekunderen, mint forgástengelyen forognak el. Milyen aromákat sorolsz a szekunderhez, illetve a megjelenőt vajon úgy értetted, hogy erősödő, vagy úgy, hgoy a primer halkulásával jobban szerephez jutó?

  Like

  • Folytassuk akkor itt:)
   Elolvastam a gaultmilleau leírást, de tartom magam a sajátomhoz:)
   Nyilván nem mindegyik palack ugyanolyan, sőt egyes komolyabb nemzetközi borleírások is markánsan eltérő ízjegyeket tudnak mutatni ugyanarról a borról, és ott még az sem igaz, hogy más a palackról van szó.:)
   De a konkrét kérdésre az a válaszom a következő: ha szekunder jegyekre utalok, akkor számomra (és az oktatásaimra is visszaemlékezve) a gyümölcsökre emlékeztető aromák érett(túlérett)- de inkább aszaltas formában megjelenő jegyeit jelenti. Ezt egy alma esetében (feltéve ha nem idő előtti oxidáció okozza) akkor egy intenzívebb, savasabb, és közben koncentráltabb/kerekebb ízt jelent.
   A mérleg hasonlat jól hangzik, de abban nem értek egyet, hogy a szekunder jegyek örökké a fenekükön lennének.
   Sokkal inkább a hullámokhoz hasonlítanám a primer-szekunder-tercier hármas megjelenését. Ahogy előszőr a hullám a primer, később szekunder, majd tercier jegyeket emeli fel. És mivel hullám nem egy billentyű, egyszerre az egyes részek különböző hangsúllyal, de akár egyszerre is jelen lehetnek. (Különösen szép példának tartom egy korábban kóstolt Ogier, Les Safres Chateauneuf du Pape 2009 palackot, ahol ugyan a legritkábban megjelenő dolog, de a legizgalmasabb is, ha a primer részekből még marad a borban és a többiek is egyenlő hangsúllyal megjelennek.)
   Visszatérve a Kreinbacher palackhoz, a primer igencsak halk már, és a szekunder határozott szerephez jut, az erősődő fűszerek megjelenése és egyéb fel nem sorolt magvas jegyek pedig a tercier megjelenése itt nekem.
   Még egyszer, nem rossz bor, van benne felfedeznivaló, de harmóniától szerintem a pontszámom is mutatja, hogy merre jár.:) – pedig hozzáteszem a Kreinbacher birtok egyre pozitívabb számomra, sőt a pezsgői még jobban is hatnak rám, mint azt valójában megérdemelné:)

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s