Karácsonyi örömborozás(ok)! 2. rész/Christmas wines 2nd part

szepsy_szamorodni_2008_n

SZEPSY SZAMORODNI 2008

Mély illattal indul, rengeteg citrussal és vidámsággal. Illatában a mandarin, gesztenyepüré és egy kevés diós vonal dominál. Mindezekhez némi szellőztetés után nemes dohány és őszibarack társul. Az egész illat összetettsége az édes női parfümöket idézi. Szép szerkezetű csiszolt savasság, propolisszal és mandarin ízzel, diósan olajos, nagyon nagy testtel. A korty a végén ellustul és az olajosság tetejébe az édesség hág, terjengős lesz és veszít az eddigi céltudatos majdnem tökéletes vonalból. Rendkívüli bor, hihetetlenül hosszú ízzel és komplex illatképpel, amit élvezettel ízlelgetünk minden korty lenyelése után a percek lassú múlásával is. Megnyugtató és nagyon elegáns. A kis kortyvégi fókuszvesztés miatt “csak” 6p+.

Deep fragrancy in the nose with a bunch of citrus feeling and happiness. Tangerines and mashed chestnut with a little walnut lane. After airing fine tobacco and peach accompanies. The complexity and the face of the scents reminds me to parfumes for women. Nice and polished acidity, with propolis and tangerine. Great oily and walnut tasty body. The gulp is becoming tired at the very end, and the sweetness rules. It loses focus a bit and the complete harmony has got disturbed this way. Extraordinary wine, fantastic length and complex scents so even minutes later in the mouth it is tasty and giving joy. Restful and very elegant. Because of the losing of focus it is “only” 6p+.

 

HEGYI-KALÓ HÉJON ERJESZTETT ZÖLDVELTELINI 2012

Kép híján ugyan, de bemutatásra kerül ez a kedves narancsbor! Arannyal vetekedő narancsos szín, amely seprővel együtt kicsit opálossá teszi a bort. Nem forgalmi tétel, amit a borszakik egyből színhibásnak titulálnának. Illatában grapefruit, narancs és egy lehelletnyi lestyán, mézes teás illatokkal keveredve. Ízében nagyon magas savak, trópusi gyümölcsös lecsengés. Határozott citromos íz és sós végződés. Igazi egyéniség, amiről kár lenne lemaradni. 5p+

This wine is not on the market so i do not have picture of this. In Hungary it is called “orange wine”, which means that it was fermented on its skin. So actually this is the red wine making technology applied on a white wine. Golden-orange yellow color but opaque because it was bottled with its lees. So it would called color faulty by some wine specialist. Grapefruit, orange and a hint of lovage in the nose mixed with honey-tea scents. Very high lemon like acidity in the palate and salty, tropical fruit finishing. A real charachter which would be hard to be given up tasting it. 5p+

heimann_barbar_n

HEIMANN BARBÁR 2009

Az eddig legmagasabbra értékelt és megkóstolt vörösborom, amelyből az egyetlen félretett palack került megbontásra az ünnepek alatt. Fiatalos rubin szín és a még mindig átláthatatlan fekete mag. Meggymarcipános, édes vízipipás illat. Harmónia és bódultság, édes fűszerek. Érett fekete-szeder és áfonyás illat járja át, ahogyan nyílik. Közepesen magas savak és a száj minden szegletét betöltő korty. Az ízben minden visszaköszön, édeskés barackot is megidézve. A tanninok szépek és porózusak, kakaósan kesernyések és étcsokoládésak. Hosszú és végtelenítő lecsengés. Olyan, mint egy kigyúrt fitneszmodell, aki a hosszú felkészülés után, felöltözik és kérdés nélkül megnyeri a versenyt! – nincs ebben semmi túlzás, ez a bor még ezt a hasonlatot is elbírja. Pár évig még a csúcson fog biztosan járni. Hosszabb szellőztetés után az alkohol enyhén hangsúlyt nyer sajnos és a savak is ziláltabbakká válnak. Ezért elmarad a tökéletestől, 6-7 pont között jár. Vörösborban főtt marhakonfit, túrógombóc és vegyesen készült ribizli-alma-körtedzsem mellé lett kóstolva ez a palack, tökéletes gasztronómiai harmóniába felemelve az ünnepi ebédet.

The highest rated red wine that i have ever tasted and the last remaining bottle i had. Young ruby color with black and not transparent black core. Cherry, marzipan and sweet narghile tobacco in the nose. Harmonic and over-long fragrancy with sweet spices. After airing blackcurrant and ripen blueberry comes out from the glass. Medium-high acidity and mouth-fulfilling in the palate. Everything sais “hello” in the mouth which appeared in the nose and also apricot(!) can be felt. Very long-lasting finishing. It is like a muscular fitness model who wins the competition easily after the preparation with no question and againts no competitor who would have had only a chance. It was a hard metaphor but this wine can carry this analogy too! I think it will stay on its peak for a few years more. After a longer airing the alcohol was getting high a bit and the acidity became a little disturbed. This way it does not reach 7 points and perfection unfortunately. It was served next to confit beef cooked in red wine with cottage cheese dumplings and red currant-apple-pear jam. This was a perfect dish with a supplement of a great wine. 6/7p.

283692433.vesztergombi-turul-2011

VESZTERGOMBI TURUL 2013

Meggy és ribizli, marcipánnal kiegészülve illatában, enyhe illóssággal. Nagyon fiatal bor, magas savérzettel, vibráló gyümölcsösséggel. A sok tannin szépen egyensúlyozza a savakat. Lágyan pirospaprikás és étcsokis lecsengés. A sav-tannin-alkohol háromszögön belül marad, enyhén az alkohol felé elmozdulva. Kedves és nagy energiájú bor, amit túl korán bontottunk ki. Nem a komplexitása, hanem a feszes szerkezete emeli fel 5p-ig.

Cherry and currant with marzipan in the nose. Sligtly volatile acids works in the nose. Very young wine, high acidity felling, vivid fruitiness. The lot of tannins nicely balances the acids. Softly red paprika and chocolate appears in the finishing. It stays int the acid-tannin-alcohol triangle but tilts toward the alcohol emphasis. High energy wine, having been opened before its peak. It is not too complex but its starchy structure lifts it up to 5 points.

Advertisements
This entry was posted in fehér, fehér prémium, TOP10, vörös, vörös prémium. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s