Gróf Buttler PHANTOM 2011 és a Bordó Blend 2015-ben

bordo_blend_728_485_5

A Bordó Blend rendezvényen sok szép és talán még több nem túl meggyőző tétel vonult fel, de mivel részletes jegyzeteket nem készítettem, így csak benyomásszerű memóriafoszlányokat említek meg azokból a borokból, amelyeket emlékezetben meg tudtam őrizni:

Első körben a Gere stand-nak nem tudtam ellenállni, hajtott a kíváncsiság, hogy mit tud az új Cabernet Franc selection 2009, a 2011-es Kopár és 2009-es Solus. A Franc-ban nincs hiba, szép tétel, a szokásos kis animalitás ugyan már most körbegyűrűzi enyhén. A Kopár jelen fiatal állapotában szerethető volt, kicsit fásabb a kelleténél, jó bornak mondható. A Solus most is hatalmas, de ez most inkább csak a testre vonatkozik, a 2008-al ellentétben a túlextrahált tömörség, a fa és a szénás-füstös jegyek a harmónia rovására ment. Még zilált, nem tudom eléri-e a 2008-as nagyságát.

Nagyon kellemes meglepetés volt a Grál Pincészet Maestro Merlot-ja 2012-ből. Harmonikus, izgalmas, sehol sem túlzó, finom fás és frissebb gyümölcsös jegyekkel. Nagyon elegáns tétel volt. (5+)

Szintén számomra először kóstolt tétel, Iványi Zsófia Cabernet Franc 2008-asa. Igazi nagyboros élmény, mindezt olyan vitalitással, hogy azt bármelyik 2008-as kortársa megirigyelheti. Még a primer gyümölcsökből is megtartott valamit, közben az érlelődő finom tercier aromák is megjelentek. Igazi kézműves tétel, közepesen telt és hosszú. Megragadott. (6p)

Ugyancsak hajtott a kíváncsiság a Dúzsi szortiment legmagasabbra kvalifikált vörösborokainál. A Grabóc sajnos eléggé fás volt. A 2011-es Görögszó, a nagy sikerek ellenére számomra nem volt most meggyőző. Biztosan nagy anyag, de az illat eléggé visszahúzódó volt. A korty sima volt és telt, sok puha tanninnal és magas alkohollal. A 2012-es Görögszó most mutatkozott be. Nagyon kellemes meglepetés volt. A színe a mindössze egy év különbség ellenére jóval fiatalosabb, élénkebb, lilás-pirosas széllel és a szokásos fekete maggal mutatkozott meg. Illatában friss gyümölcsök hada, krémes korty, hosszú íz. A fahatás is rendben volt, talán ez tetszett jobban. Megelőlegezett 6p a gyors és magabiztos fellépésért. Kiváncsi lennék nyugodt körülmények között mit tud.

Eszterbauer Mesterünk 2011-ese, nagytestű, ánizsos, édesgyökeres illatú volt, csupa feketebogyóssal és szilvalekvárral ízben és illatban is. Szép tétel, de talán ez a “nagyboros” jelleg, ahol mindenből sok van, ennél a pontnál telített el. Jól iható tétel volt, de pontozni nehéz.

Rövidebben leírva, az Ikon evangelista és Tulipánnál a fahatás tűnt túlzónak, ráadásul a Tulipán elég marcona is volt egy kevés húsos animalitással. A Malatinszky Kövesföld 2006-os és 2007 évjáratában szép palackérettséggel találkozhatunk, de a borok vitalitása már más kérdés. Gyümölcsökből már legfeljebb aszalt szilva maradt, és határozott földes szilvás jegyeket mutatott, amelyek szerintem az előrehaladott korosodás jegyei, és nem a nemesedő ízeké. Ezt mindenki eldöntheti maga, hogy a régi villányi iskola egyik boráról beszélünk vagy sem.

Végül és nem utolsó sorban az egész rendezvény nagyágyúja, mindhárom mesterkurzus legjobbja következzen:

Az egri borok mesterkurzusán bemutatott utolsó vörösboros tétel, a Gróf Buttler pincészet Phantom-ja volt a 2011-es évjáratból.

2011_phantom

Mély fekete szín, élénk pirosas-lilás karima. Első szippantásra mogyoró, kakaópor, rózsa és ribizlidzsem érezhető. Nagyon friss, bódító, komplex illat. Egyre csak több és több virág jön elő rövidebb-hosszabb levegőztetés után, főleg jázminnal és ibolyával. Ízében egészen különleges kortyszerkezet. Az ízek egyre erősebben törnek fel, egyre komolyabb intenzitással, eltolódó ízérzettel, a száj minden szegletét betöltő korttyal. Puha tanninok kísérik, nem kis mennyiségben… Kifejezett beltartalom. Egyszerre vannak jelen az ízben és illatban a primer gyümölcsös, piros-szedres, áfonyás jegyek, miközben gazdagon tercier aromás legintenzívebben mogyoróval és étcsokival egy leheletnyi édesfűszerességgel megbolondítva. Lecsengésében újra virágok…Nagyon hosszú. Ásványos, finoman sós a befejezés, ahogyan a gyümölcsök elhalkulnak. Ízes, semmi durvaság, élő és vidám. Elegancia és erő minden szeglete. Már most bontogatja a szárnyait, de simán előtte áll egy hosszabb pályafutás. A végére pedig egy sokkoló adat: hiába a 16%-os alkohol, gond nélkül beépült a borba. Nagyon tetszett. Most 6p+ (93), de lehet lesz ez még több is!

Deep black color, vivid red-purple rim. For the first in the nose peanuts, cocoa, rose and rapberry jam are felt. Very fresh, appaling, complex aroma. More and more flower burst put after airing, especially jasmine and violet. In the palate it is special. The flavors are becoming even powerful with more serious intensity, shifting aftertaste, and a mouth filling gulp in every part. Soft tannins accompanies the taste with a pronounced amount… Explicit minerality. It can be tasted that the flavor has the primary fruity, red and blackberry, also blueberry notes, while rich and aromatic tertiary aromas with peanuts, dark chocolate and a hint of sweet spices completes the palate all. The finish is very long… and flowers again comes. Mineral, slightly salty finishing is noticeable, after the fruits were fading. Tasty, no rudeness, lively and cheerful wine. Elegance and power in all corners. Already has opened its wings smoothly but it has a long career in front of him. Shocking part: 16%abv., but the wine has integrated it. I adored it. Now 6p + (93), but it might be even more!

Advertisements
This entry was posted in TOP10, vörös, vörös prémium. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s