St. Andrea Hangács 2009

standrea_hangacs_bikaver_2009_n

Egyik féltve őrzött tételem volt ez a Hangács bikavér, Egerszalókról a 2009-es évjáratból. Több, szép borversenyes eredménnyel is büszkélkedhet Lőrincz György és Papp Gábor pincemester kedves bikavére. Lassan nyíló illatok, széles spektrummal. Vanília, avar, aszalt szilva, áfonya és gomba. Intenzív illatra vált, egy hosszabb levegőztetés után. Ízében a már túlontúl fejlett tercier jegyek, sokkal kevesebbet hoz mint illatában. Csalódás sajnos a határozott lyuk a korty közepén, a savak sehol, az alkohol pedig lóg kifelé… Lecsengésében sós mineralitás, intenzív hordóaromák és fahéj. Egy nagy bor, egy nagy lényegi hiánnyal. Elképzelhető, hogy az én palackom lett csak ilyen, de a “nagy 2009-es évjárat”-ból és megannyi sikert bezsebelő Hangácstól nem ezt vártam. Csak egy apró fricska az Egert kollektíven lehúzó cikknek, amit boros körökben már sokan ismernek: ez a bor kicsit sem volt dohos, se krumpliszagú, egyszerűen, túl volt a csúcson már egy-két éve, (mégegyszer mondom, ha nem volt az én palackomnak baja).

Advertisements
This entry was posted in vörös, vörös prémium. Bookmark the permalink.

6 Responses to St. Andrea Hangács 2009

 1. Szten00 says:

  Szerintem csak simán túljutott már a csúcsán a te palackod, de lehet általában ezek Hangács a palackok már mind túljutottak. Ami azt illeti, én nem vagyok biztos benne, hogy a magyar borok, legyenek akár Hangács kategóriájúak, akár csak közepes eséllyel bírják 6 éves korukig a küzdelmet. Nem, hogy jobbak legyenek még palackérleléssel. Persze, biztos van, ami bírja, de minimum nagy szerencsejáték… nekem legalábbis rendkívül rossz tapasztalataim vannak a magyar borok érlelési, vagy akár csak eltarthatósági potenciáljáról.
  Mindenesetre ha van 2011-esed otthon belőle, érdemes kipróbálni, pár hónapja nekem remek formát mutatott – ami azt illeti, nekem, abszolút szubjektíven persze, de jobban tetszett, mint akár a 2006-os, akár a 2011-es Merengő. (A 2009-es pont kimaradt nálam a Merengő sorból…)

  Like

  • Sajnos én most kezdek oda jutni, hogy a 2009-eseket felnyissam. Gondolkodtam, hogy írjak-e “a nagy vörös évjárat”-ról, mert eddig amit kibontottam 9-est szinte kivétel nélkül csalódás volt. (szép kivétel a Hegyi-Kaló örögségül, ami például fiatalnak hat és parádés.) Sajnos 2011-es Hangácsom nincs, de legalább 3-szor kóstoltam. Nagyon tetszett minden alkalommal, de végül nem vettem belőle. A Hangács miatt, feltehetőleg a karácsonyi örömködésekkor ki fogom bontani a 9-es Merengőm és 9-es Barbárom. Nagyon remélem, hogy nem fognak csalódást okozni… A 2011-es Merengő milyen? Nekem az maradt ki.

   Like

 2. Szten00 says:

  Milyen a 2011-es Merengő? Tagadhatatlanul gazdag, mély, de ezzel együtt sem ormótlan, hanem megvan benne a szükséges lendület, mert kellően jó savai vannak hozzá. Viszont, ami nekem sajnos egy vörösben “no go” kategória, az a sok és igencsak tapadós tannin. Valószínűleg idővel fog érni, finomodni, de egyelőre rendkívül tapadós tanninjai vannak, ami nekem agyonüti a bor élvezetét, akármilyen jó is lenne amúgy.

  Like

 3. Kopi says:

  Hát ez nem hangzik túl jól. Nekem van egy 2008-asom még a pincében, de ezek után lehet gyorsan megiszom, bár elvileg az jobb évjárat volt arra felé.
  Sajnós a magyar vörösök nem túl időt álloak eddig, fehérekből én azért láttam még párat ami elég jó volt. De például most került forgalomba Gróf Buttler Egri bikavér ami 2009-es és elég szép

  Like

 4. Szten00 says:

  2009, az még a Bukolyi Lászlós korszak. Abból a korszakból való GB-ket esetleg még kóstolok. A 2006-os Gróf Buttler Nagy-Eged bikavér mindenesetre igencsak emlékezetes volt… A 21. század egyik legnagyobb egri bikavére az tuti.
  Egyébként nem hiszem, hogy attól, hogy egy évjárat jó, tartósabbak lesznek a borok, ez annál többismeretlenes egyenlet. (Sőt, a kevésbé jó évjárattal járó magasabb savak akár még tartósabbá is tehetik a borokat. De 2009 teljesen jó vörösboros évjárat volt amúgy.)

  Furcsa a tapasztalatod, hogy fehérekből láttál több egyben lévő öregebb bort, általában a vörösök jobban bírják, ha szárazokról beszélünk, persze. Szerintem csak véletlen – az én tapasztalataim alapján mind a magyar fehérek, mind a vörösök gyorsabban elöregszenek, mint ahogy az ildomos lenne… nem az érlelési potenciálról híresek úgy nagy általánosságban.

  Like

 5. Kopi says:

  Fura amúgy 2008-as nagyon rendben volt, most lehet a csúcsán, még vannak benne gyümölcsök is de már tercier jegyek viszik az ívet. Szép bor.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s