Demeter Zoltán Őszhegy Sárgamuskotály 2011

demeterzoltan_oszhegy_2011_n2

Hol is kezdhetném ennek a bornak a leírását? El kell mondanom, hogy nagyon régóta kíváncsi vagyok Demeter Zoltán sárgamuskotályára, amit idehaza eddig, aki véleményét közzé tette, mindenképp a fajta referenciaborának titulált. Az nem kérdés szerintem senki számára sem, hogy Demeter Zoltán munkássága az egyik legfontosabb Tokajban, és borai a legjobbak között vannak. A sárgamuskotály a világon legelterjedtebb, az édesborok készítésére alkalmas fajta. Sok alfaja létezik, de mindig ugyanarról a tőről fakadnak, a Muscat-ról (Vitis vinifera): pl.: Muscat blanc á petit grains amelyből a híres Asti-k, Rhone völgyi Beaumes de Venise-k és elzászi édesek (Vendage Tardive, Selection de grain noble) készülnek. Továbbá híres testvér a Muscat of Alexandria fajta, amelyből Dél-Afrikában a Vin de Constance készül, hogy a leghíresebbek említve legyenek.

Where could i start this wine description? I have to admit that i was wondering for a long time to this Muscat of Zoltán Demeter, which was always told to be one of the most prestigious Muscat of Hungary. I hope there is no question for anybody that the workship and the wines of Zoltán Demeter is one of the best and most important in Tokaj. The Muscat and its subspieces is one of the most well-known white varieties for making sweet wines in the world. To tell some examples of Muscat blanc á petit grains: Asti, Beaumes de Venise and sweets from Alsace like Vendage Tardive and Selection de grains noble. Example from Muscat of Alexandria is Vin de Constance from South Africa.

Erre most itt van egy száraz, nagytestű, olajos sárgamuskotály. Ráadásul Tokajban rendre, könnyű száraz, esetleg félédes borok alapja és relatíve fiatal fogyasztásra szánva, de ahogy elhangzott, leggyakrabban az édes borok illatosságára, illetve struktúrájára van még hatással.

And now here is a dry, oily, full-bodied muscat. Despite that in Tokaj regularly this spieces is a supplier of light, naturally demi-sweet, fresh and young wines, and also a structural part of premium sweet wines like “szamorodni” and “aszú” to give them extra fragrancy.

Négy éves bor. Könnyed arany, érett citrom szín. Első szippantásra szúrós illat, sok kusza, reszelt almás, szénás jelleg. Első gondolatom, hogy hibás a palack. Bevillan az üvegdugó zárás, amely elég nagy biztosíték szokott lenni, és még egy kis türelmet parancsol. Sokáig levegőztetem, mire az illat átvált egy aranyalmás jellegre, érdekes virágos-parfümös illatokra, majd dianás cukros, gyógyteás lesz és még zöldségeket is lehetne említeni, főleg feketeretket. Az illat komplexitása és az alkotó elemek összessége következtében, nem kicsi a megdöbbenésem. Majdnem egyik sem jellemzi a megszokott sárgamuskotályról alkotott képemet. Az reszelt almás és enyhén oxidáltnak tűnő illatok, Elzászt idézik halványan. Ízében közepesnél vastagabb test, harapható olajosság. Érett alma, közepes savérzet egy kevés citrommal és határozott keserű, mondhatni sörízű! lecsengéssel, mint a fekete ír söröknél. Később ismét bevillan a feketeretek íze.

Four years old wine. Light gold, ripen lemon color. In the nose firstly sticky and uncertain notes, grated apple and hay. My first thought that this is a faulty bottle. But i remember that it has a glass cork, so it instructs me for more patience. I do air it a lot, and at last it transform to a golden apple fragrant with flowers and parfume, after them bittersweet candy and herbaceous tea. I can also mention a vegetable: balck radishes in the finishing. Thanks to the complexity of the fragrancy and the congeners my suprise is not small at all. None of these can characterize the ‘muscat image’ of i got to known with. The grated apple and slightly oxidised notes in the nose makes me remember some classic wines of Alsace. Medium oily body in the palate, ripen apple, medium acidity with a few lemon, and distinguished bitter – also could say beer taste – finishing, like in the black irish beers. Later the black radishes are popping up again.

Összbenyomásra egy nem könnyen érthető, számomra atikipus fajtabor (vagy ez lenne az igazi arca?). Értékelni is nehéz ilyesformán. Kísérletező kedvűeknek nagyon ajánlom, aki viszont biztosra akar menni (egy ilyen palack árának megfelelő pénzért), lehet, hogy Demeter Zoltán furmintjával, de még inkább Szerelmi hárslevelűjével, biztosan nem éri meglepetés. Sőt!

In the overall picture it is not an easy understandable and a typical wine (or isn’t it just its real face?). It is still hard to evaluate. I recommend it a lot for those who would like to experiment, but the ones who would like to make sure for their money, the furmints and the hárslevelű from Szerelmi ward of Zoltán Demeter wines has no suprises, and still reference wines of Hungary!

Advertisements
This entry was posted in fehér, fehér prémium. Bookmark the permalink.

2 Responses to Demeter Zoltán Őszhegy Sárgamuskotály 2011

 1. Szten00 says:

  Érdekes írás, köszönet érte!
  A rezselt alma mondjuk nekem a “messziről kerüld” üzenetet küldi – rendkívül háklis vagyok a fáradt, oxidált borokra. Ha még a gyógytea is jön mellé, akkor meg biztos lehetek benne, hogy itt ilyesmiről van szó. (Egyébként a 2013-as verziót volt szerencsém kóstolni, ott nyoma sem volt hasonló fáradtságnak. Az sem volt épp volt tipikus Sárgamuskotály, de a maga szokatlan összetettségében és mélységében is friss tudott maradni.)

  Egy megjegyzésem lenne: fura, hogy a Muscat mellé odaírod zárójelben, hogy Vitis vinifera – főleg az előtte álló mondatrésszel együtt nekem ez azt jelenti, hogy kifejezetten a Muscat “a” Vitis vinifera, pedig hát az összes bortermő szőlő az. Van szőlő, ami más fajhoz tartozik, pl a direkttermők, de tudtommal minden, kereskedelmi forgalomba hozható bor készítésére alkalmas szőlőfajta Vitis vinifera.

  Like

  • Nem is tudom miért írtam oda…:) Csak írás közben nyomatékosítani akartam, hogy nem a Muscat Ottonel rokonról van szó, és képzavarként magamnak megyjegyeztem. Természetesen igazad van és helyesen írtad, mindegyik nemes szőlő, ami most forgalomban kapható nem lehet más csak vinifera (ahogy az Ottonel is).
   Köszönet a hozzászólásért!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s