Kaló Imre Merlot 2008

Egy tavalyi szomolyai találkozás alkalmával tisztelt meg Kaló Imre ezzel a palackkal, mely végül családi körben került felbontásra. Merlot, ahogy csak Kaló Imrénél készülhet. Legtöbbször Kaló Imre borainál, a fajta jegyeit felülírja a hely és még inkább a borász akarata és szándéka. Ennek ellenére talán a merlot-inál éreztem eddig ezt legkevésbé, de meg kell jegyeznem, hogy itt sem kellett sokat kutatnom a könnyedén felismerhető Kaló-boros jegyekre. A mai napig nem tudom mi hozza létre ezt a karakteres és soha el nem téveszthető illatképet. Talán a hosszú erjesztés, a rendkívüli ideig lévő héjon áztatás, a kén minimális használata (vagy épp elhagyása?), a pince illata vagy ezektől éppen sokkal valószínűbb magyarázat a borász mindennapos jelenléte, ahogy atyai módon felügyeli, vigyázza, kóstolja borait.

Bontás után egy pillanatra azért megijedtem, mert furcsa kartonpapíros és animális szag tört fel elsőre a pohárból, pár pillanatig brettesnek is tűnt. Szerencsére ez inkább egy laza illósság volt, a több év bezártság eredménye lehetett, amely hamar ki is szellőzött. Ezek után indult el az az örömboros élmény amit nehéz leírva visszaadni. Illatában csillagánizs, szegfűszeg, aszalt meggy és málna, finom csoki és kakaó, de egy pillanatig sem tolakodnak az illatok, szépen egyszerre, jól megszokott harmóniában, mint régi barátok vannak jelen egymás mellett. A legkülönlegesebb mégis, a merlot-ra gyakran jellemző rózsa és rózsaparfüm illat, de sohasem tapasztalt intenzitással és selymes formában. Ilyen felvezetés után félve kóstolom a bort, vajon megkapom-e ezt ízben is, és nem ér csalódás… A korty üde, a savak fókuszáltak, az egész könnyed és emelkedett hangulatú, élénk gyümölcsösséggel amelybe meglepően nem szerény mennyiségű primer jegyek is alakítják az összképet. A lecsengés hosszú és fűszeres, de képzeljünk el egy olyan nagyboros merlot-t amit élvezet meginni, és csak úgy csúszik… Nincs benne túlzás, hamar el is fogyott az egész palack. Elegancia és harmónia egy emelkedett szinten, amely remekül passzolt egy hűvösebb nyári estéhez. Nem kérdés: 6p.

I was honored with this bottle by Imre Kaló at a visiting of last year on Szomolya. It is a merlot which is made in a so special way at the vinery of Imre Kaló like nowhere else. Usually at the wines of the vinery i can feel that the vinemaker’s wishes and wills overwrites the characteristics of the spieces. Maybe the long maceration or the long fermentation, ignoring the use of sulphur or just the smell of the vinery can be the explanation for my question but i reckon the greatest influence is the constant presence of the vinemaker next to the wines day by day.

After opening, little gamey notes came out from the glass which means light volatile acidity, but after a short time it disappeared. Naturally it can be acceptable after being closed for years. After a few minutes of airing the special joy of tasting has started which can be hardly written. In the nose there are anise, clove, dried cherry and raspberries, cocoa and chocolate but so harmonically like old friends are sitting next to each other on a bench. The most special note in the nose was the parfum of rose which is a usual characteristic of the merlot spieces but not this intense and gentle way! After these experiances i diffidently taste the wine hoping that i can get everything in the palate too. But I had no disappointment. The gulp is fresh, containing still primer fruitiness. The finishing long and spicy, and the acids keeps focused the wine. Imagine a big wine which is easy to drink, and i could drink not just one glass of it! No exaggeration, the full bottle became empty after a short time. Elegance and harmony at an increased level, which was a great partner for a colder summer night. No question, it deserves 6p.

Advertisements
This entry was posted in vörös, vörös prémium. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s